Älä heitä hävikkiruokaasi roskiin, tuo se Ekotorille! – Itäharjulla avattiin uusi palvelu kuluttajalta toiselle

Kati Kalkamo kertoo, että hävikkiruokakaappitoiminta on lähtenyt hyvin käyntiin heti alussa. Teemu Nurmi

Teemu Nurmi

Turun Itäharjun Rautakadun Ekotorilla otettiin tämän viikon maanantaina käyttöön kaupungin ensimmäinen kuluttajalta toiselle oleva hävikkiruokakaappi.

Hävikkiruokakaappiin voi tuoda itseltä ylijääneitä ruokia ja raaka-aineita avaamattomissa pakkauksissa, joissa on vielä päiväystä jäljellä. Myös hedelmiä ja kasviksia voi tuoda. Herkästi pilaantuvia tuotteita eikä itse tehtyä ruokaa voi tuoda.

Ruokaa kaappiin tuotaessa merkitään vihkoon, joka on kaapin yhteydessä, ketä on tuonut, mitä on tuonut ja milloin. Ensimmäisen kolmen päivän aikana kaappiin oli tuotu kerrosleipä, makkaraa, jugurttia, kinkkuleikettä, wokmaustetta, valkotonnikalafileitä, papuja, rusinoita, mysliä ja kuivattua kirsikkaa.

Viimeisimpänä ennen torstai-iltapäivää kaappiin oli eräs rouva tuonut raparperia, kasviksia ja uusia perunoita.

– Hän kertoi lähtevänsä mökille ja päätti tuoda ruoat tänne, jotta eivät pilaannu omaan jääkaappiin. Uudet perunat hävisivät kaapista varmaan viidessä minuutissa ja raparperejakin meni heti ihan mukavasti, Ekotorin markkinointivastaava Kati Kalkamo sanoo.

Kalkamo muistuttaa Ekotorin päällimmäisen toiveen olevan tietysti se, että kaappiin ei kukaan toisi ruokaa.

– Eli ihmiset jo kaupassa ostaessaan ruokaa miettisivät tarkkaan, paljonko heidän kannattaa ostaa, jotta hävikkiä ei tulisi. Onneksi hävikkiruoka näyttää liikkuvan täällä ihmiseltä toiselle nopeasti ja samaa viestiä on kuulunut muistakin kaupungeista, joissa hävikkiruokakaappeja on käytössä.

Hävikkiruokakaappikokonaisuudessa on kaksi jääkaappia, toinen enemmän, toinen vähemmän kylmällä, sekä hylly kuivatavaralle.

Ekotori saa ensi viikolla Laitilan Virvoitusjuomatehtaalta ison jääkaapin, jossa normaalisti säilytetään kylmiä juomia.

Turun Ekotori toivoo löytävänsä myös kauppiaita, jotka voisivat tuoda pisteelle kaupan hävikkiruokaa. Yhteistyötä on kuulemma jo viritelty monen paikallisen kauppiaan kanssa, mutta mitään konkreettista ei ole vielä tapahtunut.

– Ensi viikolla alkaa kyllä jo yhteistyö Leipomo Salosen kanssa. Haemme sieltä joka maanantai hävikkileipää, Kati Kalkamo kertoo.

Itäharjun Ekotori on paikassa, johon täytyy tulla erikseen, koska alueella ei tavallaan ole luontaista liikennettä.

Kati Kalkamo toivookin, että myös joku turkulainen, keskustassa toimiva taho ottaisi itselleen hävikkiruokakaapin.

Miten hävikkiruokappi toimii?

Kaikki tuotteet merkataan ylös oheiseen vihkoon, ja siihen kirjataan, kuka on tuonut, mitä on tuonut, milloin ja kuka asian tarkasti.

Hedelmät ja vihannekset säilytetään jääkaapissa.

Kuivaelintarvikkeet ja säilykkeet (esim. jauhot, leseet, pavut) säilytetään hyllyssä.

Parasta ennen päiväyksen ylittäneet, kylmäsäilytystä vaativat tuotteet jaetaan 3 päivän sisällä ja lämpimässä säilyvät säilykkeet ja kuivaelintarvikkeet kahden viikon sisällä päiväyksen ylittämisestä.

Viimeinen käyttöpäivä” tai ”viimeinen käyttöajankohta”-merkinnällä merkittyjä tuotteita ei luovuteta päiväysmerkinnän ylittymisen jälkeen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää