Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toukokuussa hukkui kymmenen ihmistä – "Iso osa hukkumisista olisi vältettävissä pelastusliiveillä"

Toukokuussa hukkui 10 ihmistä, kertovat Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) keräämät ennakkotiedot. Suurin osa hukkumisista oli seurausta veneen tai kajakin kaatumisesta. Kaikki hukkuneet olivat miehiä.

Myös kesäkuun alussa vesillä on jo valitettavasti ehtinyt tapahtua muutamia kohtalokkaita onnettomuuksia.

– Tyypillisesti vesiliikenteen hukkumisonnettomuudet tapahtuvat melko lähellä rantaa, tutuilla vesillä, jossa ollaan liikkeellä pienellä moottori- tai soutuveneellä. Iso osa näistä hukkumisista olisi vältettävissä, mikäli ihmiset käyttäisivät asianmukaisia pelastusliivejä, huomioisivat sääolosuhteet ja tiedostaisivat muutenkin veteen liittyvät riskit, muistuttaa SUH:n toiminnanjohtaja Kristiina Heinonen

Pitkään odotetun hellejakson ja koulujen lomien alkaminen houkuttelee ihmisiä rannoille.

– Erityisesti rannalla pulikoivia ja leikkiviä lapsia tulee valvoa herkeämättä ja riittävän lähellä, mielellään käsivarren mitan päässä. Jos katse on esimerkiksi kännykässä tai kirjassa, niin kohtaloksi koituva tilanne saattaa jäädä huomaamatta. Mökillä perheen pienimmille voi rannan läheisyydessä pukea pelastusliivit päälle ja lisäksi kannattaa sopia, kuka milloinkin lasten valvonnasta vastaa, Heinonen sanoo.

Liiton mukaan hukkuminen tapahtuu yleensä hiljaa ja todella nopeasti.

– Uimareiden on hyvä muistaa, että uidaan rannan suuntaisesti, jotta jalat yltävät tarvittaessa pohjaan. Uimaan ei tule lähteä yksin, jotta tarvittaessa on joku paikalla auttamassa yllättävän tilanteen sattuessa. Kylmä vesi voi kangistaa pidemmällä matkalla, joten turhia riskejä kannattaa välttää, Heinonen toteaa.

Myös sup-laudalla, kanootilla tai vesijetillä vesiurheilua harrastavien on syytä käyttää käyttötarkoitukseen sopivia kelluntaliivejä, vaikka he olisivatkin uimataitoisia. Toistaiseksi myös märkäpuvun käyttö on suositeltavaa.

Toukokuun hukkumiskuolemista neljä tapahtui Etelä-Suomessa, kaksi Länsi- ja Sisä-Suomessa sekä Itä-Suomessa ja yksi Lounais-Suomessa ja Pohjois-Suomessa.