Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uudistettu lääkärivene aloittaa liikennöinnin – pitkään toivottu palvelu tulee vihdoin saataville

Saaristolääkäreiden lääkärivene aloittaa tänä vuonna liikennöinnin 8. kesäkuuta. Lääkärivene palvelee saariston asukkaita ja kesämökkiläisiä laajalla alueella Saaristomerellä.

– Kuningasajatus koko toiminnassa on, että pyritään siihen, ettei kesälomalaisten tarvitse keskeyttää lomaansa sairastumisen vuoksi. Siinä menee koko päivä ja loma keskeytyy, jos joutuu lähtemään kaupunkiin asti lääkäriin, Saaristolääkäreiden johtava lääkäri Janne Castrén sanoo.

Lääkäriveneelle on kysyntää, sillä lääkärivene on monesti ainoa saaristossa saatavilla oleva terveydenhuollon palvelu. Esimerkiksi monien kuntien terveyskeskukset ovat kiinni viikonloppuisin, ja julkisen terveydenhuollon lähin päivystys sijaitsee Turussa.

Lääkäriveneessä on monipuolinen poliklinikkatasoinen toimenpidevälineistö, pikadiagnostinen laboratorio sekä erittäin laaja lääke -ja tukivälinevarasto.

Tänä vuonna lääkäriveneen varustetasoa on lisätty. Veneen ilmastointijärjestelmä on uusittu siten, että esimerkiksi 30-40 asteen hellelukemilla veneen sisäilma säilyy 17-asteisena.

Ilmastoinnin lisäksi veneen kansirakenteita on paranneltu. Nyt veneessä on pinnoite, joka ei ole liukas edes sateisella säällä. Uudistus parantaa merkittävästi sekä asiakkaiden että henkilökunnan turvallisuutta.

Uutena lääkäriveneen palveluna ovat pitkään toivotut drive in-vastaanotot. Tämä tarkoittaa sitä, että lääkärivene päivystää ennalta ilmoitetussa paikassa tiettynä ajankohtana ja lääkärin vastaanotolle pääsee ilman ajanvarausta.

Drive in-vastaanottojen aikataulut ja paikat julkaistaan kesäkuun alussa osoitteessa www.saaristolaakarit.fi/laakarivene

Lääkäriveneen palveluiden hinta liikkuu 100:n ja 300 euron välillä. Lääkäriveneen palvelut ovat Kela-korvattavia. Drive in-vastaanotolla käynti tulee halvemmaksi, sillä silloin asiakkaan maksettavaksi ei tule matkakorvauksia, ja asiakaskäynnin hinnaksi tulee noin 100 euroa.

Castrénin mukaan yleisimmät syyt lääkäriveneen soittamiselle ovat tapaturmat ja lasten sairaudet.

– Erilaiset tulehdussairaudet ovat myös kesällä yleisiä. Tapauksia on laidasta laitaan ja jokainen päivä on erilainen.

Lääkäriveneen henkilökuntaan kuuluu lääkärin lisäksi veneen kuljettaja tai assistentti. Hän huolehtii veneen kuntoon liittyvistä asioista sekä tarvittaessa avustaa toimenpiteissä. Hoidosta vastaavat lääkärit ovat pitkän kliinisen kokemuksen omaavia Suomessa laillistettuja lääkäreitä.

Lääkärivenetoimintaa on harjoitettu vuodesta 2003 lähtien. Vuosien saatossa lääkäriveneen toiminta-alue on laajentunut huomattavasti, ja kattaa nykyään laajan alueen Saaristomerestä.

Lääkäriveneen saama asiakaspalaute on ollut lähes pelkästään positiivista.

– Iso osa asiakkaista on jo kanta-asiakkaita. Sellaisia, jotka tulevat aina uudestaan, kun ovat tottuneet käyttämään palveluitamme, Castrén kertoo.