Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tyrmäys tiemaksuille – Autoalan pomo vinkkaa hallitukselle, miten Suomen teille saadaan lisää vähäpäästöisiä autoja

Autoala tyrmää hallitusohjelmassa esitetyt alueelliset tienkäyttömaksut. Kohdennettujen tiemaksujen pelätään nopeasti muuttuvan osaksi kaupunkiseutujen budjettirahoitusta.

– Niiden sitominen osaksi liikenteen verouudistusta on myöhemmin vaikeaa. Niistä tulee pahimmillaan verojen päälle laskettava lisäkustannus autoilijoille, toteaa Autoalan Keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa

Autoala soimaa hallitusohjelmaa myös liikennettä koskevien verolinjausten yleisluontoisuudesta. Avoimeksi aikataulultaan ja sisällöltään jäävän linjauksen pelätään jatkavan markkinoilla jo pitkään koettua autokaupan alavireisyyttä.

– Verouudistus pitää toteuttaa yllättäen ja yön yli markkinahäiriön välttämiseksi. Sitä ei voida valmistella käymällä julkista debattia päättäjien ja kansalaisjärjestöjen välillä, muistuttaa Autotuojat ja -teollisuus ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio.

Ripeyttä hallitukselta toivotaan myös vähäpäästöisten työsuhdeautojen työsuhde-edun vahvistamisessa.

–  Työsuhdeautot ovat kannatelleet automarkkinaa viime syksystä lähtien edes jotenkin. Jos päätöksenteko työsuhde-edun osalta venyy, autokaupassa on edessä yhä hiljaisemmat ajat, arvioi Rissa.

Kuluttajien hämmennys on Rissan mukaan jatkunut jo viime syksystä asti.

– Eduskuntavaalien alla epämääräiset polttoaineveroa koskevat heitot hämmensivät kuluttajia lisää.

Rissa vinkkaa tulevalle hallitukselle, miten Suomen teille saadaan nopeasti lisää vähäpäästöisiä autoja.

– Suomessa on noin 80 000 työsuhdeautoa. Mikäli työsuhdeautojen työsuhde-etu uudistetaan ripeästi, merkittävä osa työsuhdeautoista saatetaan vaihtaa vähäpäästöisiksi tai päästöttömiksi autoiksi.

Eikä siinä vielä kaikki, toteaa Rissa.

– Suuri osa työsuhdeautoista on kolmen vuoden leasing-sopimuksella. Kun sopimus päättyy, autot palaavat vaihtoautomarkkinoille sellaisella hintatasolla, jolla yksityiset kuluttajat voivat ostaa niitä.

Autoala muistuttaa, että liikenne on jo nyt verottajan suosiossa.

– Liikenteestä kerätään veroina jo lähes yhtä suuri veropotti kuin tuloverosta. Hallituksen ehdottamien polttoaineveron korotusten jälkeen tieliikenteen verokertymä lähestyy jo 9 miljardia euroa.