Kevyt liikenne lisääntyy vauhdilla Turussa – pyöräilijät kritisoivat olosuhteita

Joonas Huhtamaa (ylh. vas.) kuljettaa Matkahuollon paketteja tällaisella sähköpelillä. Paketteja mahtuu niin ohjaamoon kuin mukana kulkevaan peräkärryynkin. Kuljetusliike R.SJöblomin kuljetusautoa ajava Lauri Piira (ylh. oik.) toteaa, että kaikille on tilaa keskustan liikenteessä, kunhan sääntöjä vain noudatetaan. Tomi Kangasniemi

Tomi Kangasniemi

Lisääntyvä kevyt liikenne luo haasteita Turun keskustaan. Kaupunkipyörät tulivat jo viime kesänä, ja nyt keskustassa huristellaan myös vuokrapotkulaudoilla. Lisäksi Puutorille avattu lähijakeluasema toi keskustaan sähkörahtipyöriä.

Miten kaupunki varautuu lisääntyvään liikenteeseen, Turun liikennesuunnittelupäällikkö Matti Salonen?

– Seuraamme kehitystä, mutta väylästöön ei ole tulossa muutoksia. Ei uusia pyöräteitä voi joka vuosi rakentaa, sillä esimerkiksi Puutarhakadun pyörätiet ovat miljoonaluokan hankinta.

Salonen muistuttaa myös, että esimerkiksi potkulaudoista ei voi tietää, kuinka pysyvästi ne ovat katukuvaan tulleet.

– Emme voi tietää, mikä tilanne on ensi kesänä. Voi tulla lisätoimijoita tai nyt tullutkin voi kadota.

Sen sijana pysäköintijärjestelyihin Salonen on lupaamassa parannusta.

– Tulemme kartoittamaan sitä, onko mahdollista lisätä pysäköintitilaa uusille vempaimille. Tämä tullaan tekemään lähikuukausien aikana.

Pyöräilijöiltä ei Turun pyöräilyolosuhteille juuri kehuja satele. Turun polkupyöräilijät ry:n puheenjohtaja Antti Kososen mukaan kaupunkipyörien tulo on parasta mitä kaupungissa on tapahtunut pyöräilyn saralla puolen vuosisadan aikana. Muuten onkin sitten hiljaista.

– Paljon olisi tehtävää. Turkuun tarvitaan hyvä pyöräliikenteen suunnitteluohje - vastaava kuin Helsingissä. Lisäksi rahoitus pitää saada kuntoon.

Kososen mukaan Turkuun on viime vuosina saatu aikaiseksi muutama pyörätiepätkä, mutta siinä kaikki. Esimerkiksi joen suuntaiset väylät keskustassa ovat pyöräilyn kannalta ongelmalliset. Läntinen Rantakatu ja Yliopistonkatu ovat kyllä merkitty pyöräilyn pääreiteiksi, mutta ne ovat jalankulkualueina.

– Myös Aninkaistenkadulta puuttuu pyöräinfra, vaikka se on pääväylä.

Kososen mukaan Turkuun kaivattaisinkin nyt muutosjohtajaa eli pyöräilykoordinaattoria, joka katsoisi, että pyöräilyä oikeasti edistetään kaupungissa.

Sääntöjä noudatettava

Liikenteessä ammatikseen ajavat eivät ole huolissaan lisääntyvästä kevyestä liikenteestä. – Ei se ainakaan ole vaikeuttanut. Ihan yhtä hyvin tai huonosti sujuu niin kuin Turun liikenne muutenkin. Tuo vain piristystä kaupunkiin, kunhan säännöt muistetaan, taksikuski Lars Tuominen toteaa.

Samaa mieltä on Lauri Piira Kuljetusliike R. Sjöblomilta – Turvallisuutta vaaditaan. Jonkun verran on törmätty polkupyöräkuljettajiin, jotka voisivat tuntea säännöt paremmin. Nyt täytyy olla itse huomattavasti tarkempi, kun ei voi luottaa, että kaikki tietävät säännöt. Kaikki mahtuvat liikenteeseen, kun säännöissä pysytään.

Pienen sähköauton kanssa keskustaliikenteessä kurvaileva Matkahuollon Joonas Huhtamaa on tyytyväinen liikenteen sujuvuuteen.– Yllättävän helppoa tämä on. Odotin paljon pahempaa, hän kiteyttää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää