Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ben Zyskowicz istuu nyt Urho Kekkosen tuolilla, Matti Vanhanen Vennamon – eduskunnan paikkahistoria on hulvaton

Eduskunnan paikkajako on viime vaalien jälkeen puhututtanut tavallista enemmän suomalaisia.

Arkadianmäen istumajärjestystä murrettiin muutama viikko sitten, kun perussuomalaiset kansanedustajat kaivettiin ylös eduskunnan suuren salin keskipaikoilta ja heitettiin äärioikealle.

Tarkempi silmäys eduskunnan uuteen ja vanhoihin istumajärjestyksiin tuottaa historiasta kiinnostuneelle mielenkiintoisia havaintoja: moni kansanedustaja on istunut suuressa salissa tietämättään jopa tulevien presidenttien entisillä tuoleilla.

Urho Kekkonen (maal.) toimi kansanedustajana vuosina 1936–56. Kekkosen ensimmäinen kausi eduskunnassa kului paikalla, joka nyttemmin kuuluu Antero Laukkaselle (kd.). Ensimmäiset sotienjälkeiset vaalit pidettiin vuonna 1945 – ja tuolloin UKK siirtyi paikalle, jota nykyisin hallinnoi Ben Zyskowicz (kok.).

Tarja Halonen (sd.) nousi ensimmäisen kerran eduskuntaan vuonna 1979, jolloin hän istahti Maria Ohisalon (vihr.) nykyiselle paikalle.

Kaksinkertainen presidenttiehdokas, eturivissä istuva Pekka Haavisto (vihr.) hallinnoi paikkaa, jolla on istunut muun muassa Rafael Paasio (sd.), pitkän linjan demaripoliitikko ja Pertti Paasion (sd.) isä.

Myös monien muiden entisten puoluejohtajien, mutta eduskunnassa yhä istuvien kansanedustajien istuimia ovat takavuosina kuluttaneet mielenkiintoiset parlamentaarikot.

Esimerkiksi Matti Vanhasen (kesk.) paikka salin eturivissä on varsin kuuluisa: juuri samaiselta tuolilta Suomen maaseudun puolueen ehdoton nokkamies Veikko Vennamo sananmukaisesti kannettiin ulos toukokuussa 1974.

Harvinaiseen toimeen ryhdyttiin, kun Vennamo ei suostunut lopettamaan puheenvuoroaan eikä poistumaan täysistunnosta puhemiehen kehotuksesta. Istuntosalin lehterit tyhjennettiin ja Vennamo kannettiin ulos istuntosalista.

Kolmessa vuosikymmenessä Vennamo oli siirtynyt takarivistä eturiviin. Vielä vuoden 1945 vaaleissa Veikko Vennamo kajautteli välihuutojaan tuolilta, jota nykyisin miehittää Matias Marttinen (kok.).

Sosialidemokraattien entisen puheenjohtajan Jutta Urpilaisen (sd.) paikalla ovat istuneet K.-A. Fagerholm (sd.), Yrjö Pessi (skdl.) ja Ele Alenius (skdl.).

Fagerholm oli puolueensa kansanedustaja 1930–1966, moninkertainen eduskunnan puhemies, pitkäaikainen sosiaaliministeri sekä Suomen kolminkertainen pääministeri. Hän hävisi vuoden 1956 presidentinvaalin niukasti Urho Kekkoselle.

Pessi puolestaan oli Suomen kommunistisen puolueen pitkäaikainen pääsihteeri ja Suomen kansan demokraattisen liiton luottomies Arkadianmäellä. Alenius taas johti Skdl:ää toistakymmentä vuotta.

Pitkästä urastaan tunnettu Paavo Väyrynen (kesk., kansal., tl.) kipusi eduskuntaan ensi kerran vuonna 1970, jolloin hänet istutettiin takariviin. Nyt tuolla Väyrysen ensimmäisellä paikalla hoitaa edustajantointaan Terhi Koulumies (kok.). Vuoteen 1979 mennessä Väyrynen oli jo pompannut salin keskiosaan – paikalle, jossa nyt istuu Hannakaisa Heikkinen (kesk.).

Harri Holkerin (kok.) vuoden 1970 paikalla istuu nykyisin ensimmäisen kauden edustaja Veikko Vallin (ps.). Teuvo Hakkaraisen (ps.) paikka on puolestaan aiemmin kuulunut muun muassa Pentti Sillantaukselle (kok.) ja – yllätys, yllätys: myös Veikko Vennamolle.