Nuorisopsykiatrian lähetteet kääntyivät Turussa laskuun – taustalla merkittävä syy

Tyks nuorisopsykiatrian ylilääkäri ja vastuualuejohtaja Kim Kronströmin mukaan nuorisopsykiatrian tilanne on mennyt Turussa parempaan suuntaan. Ville Mäkilä

Ville Mäkilä

Turussa lähetteet nuorisopsykiatrille lähtivät laskuun tänä keväänä.

Yhtenä merkittävänä syynä lähetteiden määrän laskuun ovat Turun kouluihin palkattavat kymmenen psykiatriasta sairaanhoitajaa.

Ensimmäiset viisi psykiatrista sairaanhoitajaa aloittivat työskentelyn Turun yläkouluissa, lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa huhtikuun alussa. Seuraavat viisi sairaanhoitajaa aloittavat alkusyksyyn mennessä.

Nuoria halutaan auttaa varhaisessa vaiheessa jo ennen kuin ongelmat alkavat kasaantua suuriksi.

– Se on myönteistä, että yhteistyö Tyks nuorisopsykiatrian ja Turun kaupungin eri toimijoiden välillä on selvästi lisääntynyt, Tyks nuorisopsykiatrian ylilääkäri ja vastuualuejohtaja Kim Kronström sanoo.

Psykiatriset sairaanhoitajat tulivat Turun kouluihin siksi, että nuorisopsykiatrian lähetemäärät olivat Turussa vuosikaudet jatkuvassa kasvussa ja nuorten mielenterveyspalvelut olivat pahasti ruuhkautuneet. Esimerkiksi vuonna 2018 lähetemäärät kaksinkertaistuivat aiempaan vuoteen.

Kronströmin mielestä on hyvä, jos nuoren ongelmiin puututaan varhaisessa vaiheessa jo oppilaitoksessa.

Vaikka toiminta on vasta alkumetreillään, positiivisia vaikutuksia näkyy jo nyt.

– Toiminta on lähtenyt tosi hyvin käyntiin, mutta mitään lopullista tuloksista ei toki vielä voida sanoa Lähetemäärissäkin on aina kausittaista vaihtelua, joten ei voida sanoa, onko lähetteiden lasku pysyvää.

Yleisimmät syyt hakeutua nuorisopsykiatrian vastaanotolle ovat masennus- ja ahdistusoireet. Kronström arvioi, että masennus ja ahdistuneisuus tyttöjen ja nuorten naisten keskuudessa on viime vuosina hieman lisääntynyt.

Hän ei silti usko, että nuoret keskimäärin voisivat huonommin kuin aiemmin.

– Suurin selittäjä on se, että hoitoon hakeutumisen kynnys on madaltunut. Tavallaan se on oikein myönteistäkin, mutta kun meille tulee enemmän nuoria hoitoon, se aiheuttaa hoitojärjestelmälle haasteita.

Nuorisopsykiatrian resurssit ovat rajalliset. Resurssipula näkyy esimerkiksi siinä, että nuorille ei pystytä varaamaan niin usein avohoitokäyntejä kuin olisi tarpeellista.

– Hoitotakuussa pysytään, mutta hoidot eivät ole niin intensiivisiä kuin toivoisi. Jos nuori käy hoidossa, olisi toive, että hänellä olisi aika kerran viikossa. Nyt se on niin, että käynnit ovat useamman viikon välein.

Tänä keväänä tilanne on Turussa hieman helpottunut. Merkittävänä osasyynä siihen on juuri se, että Turun kouluihin tuli kevään aikana kymmenen psykiatrista sairaanhoitajaa helpottamaan nuorisopsykiatrian tilannetta.

– Ilman sitä lisäystä oltaisiin liemessä.

Koko maassa nuorisopsykiatriassa on trendinä, että nuoret pyritään ohjaamaan avohoidon piiriin. Nuori halutaan ohjata osastohoitoon vasta siinä tilanteessa, jos se on välttämätöntä. Tällainen tilanne on esimerkiksi nuoren vakava ja akuutti itsemurhavaara.

Koska osastohoito on ympärivuorokautista, se sitoo suhteessa potilasmääriin huomattavasti enemmän henkilökunnan resursseja.

– Osastohoitoon liittyy myös paljon ongelmia, kuten se että nuori on poissa omasta koulusta ja omasta perhepiiristä.

Hoitoon tullaan lähetteellä

Tyksin nuorisopsykiatrian poliklinikalle tullaan lääkärin lähetteellä tai vaihtoehtoisesti päivystyksellisenä konsultaationa.

Polikliininen tutkimus koostuu yksilöarvioista, perhekäynneistä, verkostokäynneistä ja tarvittaessa somaattisista ja psykologisista tutkimuksista.

Nuorisopsykiatrian osasto J1 on 10-paikkainen, ympärivuorokautinen suljettu osasto, jonne tullaan lääkärin lähetteellä joko suunnitellusti tai päivystyksellisesti.

Osastolle lähetetään tahdosta riippumatonta hoitoa tarvitsevat nuoret sekä nuoret, joilla on esim. akuutti mielenterveyshäiriö, vakava mieliala- tai käytöshäiriö, itsetuhoisuutta tai vakava syömishäiriö.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää