Nuorisopsykiatrian lähetteet kääntyivät Turussa laskuun – taustalla merkittävä syy

Tyks nuorisopsykiatrian ylilääkäri ja vastuualuejohtaja Kim Kronströmin mukaan nuorisopsykiatrian tilanne on mennyt Turussa parempaan suuntaan. Ville Mäkilä

Ville Mäkilä

Turussa lähetteet nuorisopsykiatrille lähtivät laskuun tänä keväänä.

Yhtenä merkittävänä syynä lähetteiden määrän laskuun ovat Turun kouluihin palkattavat kymmenen psykiatriasta sairaanhoitajaa.

Ensimmäiset viisi psykiatrista sairaanhoitajaa aloittivat työskentelyn Turun yläkouluissa, lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa huhtikuun alussa. Seuraavat viisi sairaanhoitajaa aloittavat alkusyksyyn mennessä.

Nuoria halutaan auttaa varhaisessa vaiheessa jo ennen kuin ongelmat alkavat kasaantua suuriksi.

– Se on myönteistä, että yhteistyö Tyks nuorisopsykiatrian ja Turun kaupungin eri toimijoiden välillä on selvästi lisääntynyt, Tyks nuorisopsykiatrian ylilääkäri ja vastuualuejohtaja Kim Kronström sanoo.

Psykiatriset sairaanhoitajat tulivat Turun kouluihin siksi, että nuorisopsykiatrian lähetemäärät olivat Turussa vuosikaudet jatkuvassa kasvussa ja nuorten mielenterveyspalvelut olivat pahasti ruuhkautuneet. Esimerkiksi vuonna 2018 lähetemäärät kaksinkertaistuivat aiempaan vuoteen.

Kronströmin mielestä on hyvä, jos nuoren ongelmiin puututaan varhaisessa vaiheessa jo oppilaitoksessa.

Vaikka toiminta on vasta alkumetreillään, positiivisia vaikutuksia näkyy jo nyt.

– Toiminta on lähtenyt tosi hyvin käyntiin, mutta mitään lopullista tuloksista ei toki vielä voida sanoa Lähetemäärissäkin on aina kausittaista vaihtelua, joten ei voida sanoa, onko lähetteiden lasku pysyvää.

Yleisimmät syyt hakeutua nuorisopsykiatrian vastaanotolle ovat masennus- ja ahdistusoireet. Kronström arvioi, että masennus ja ahdistuneisuus tyttöjen ja nuorten naisten keskuudessa on viime vuosina hieman lisääntynyt.

Hän ei silti usko, että nuoret keskimäärin voisivat huonommin kuin aiemmin.

– Suurin selittäjä on se, että hoitoon hakeutumisen kynnys on madaltunut. Tavallaan se on oikein myönteistäkin, mutta kun meille tulee enemmän nuoria hoitoon, se aiheuttaa hoitojärjestelmälle haasteita.

Nuorisopsykiatrian resurssit ovat rajalliset. Resurssipula näkyy esimerkiksi siinä, että nuorille ei pystytä varaamaan niin usein avohoitokäyntejä kuin olisi tarpeellista.

– Hoitotakuussa pysytään, mutta hoidot eivät ole niin intensiivisiä kuin toivoisi. Jos nuori käy hoidossa, olisi toive, että hänellä olisi aika kerran viikossa. Nyt se on niin, että käynnit ovat useamman viikon välein.

Tänä keväänä tilanne on Turussa hieman helpottunut. Merkittävänä osasyynä siihen on juuri se, että Turun kouluihin tuli kevään aikana kymmenen psykiatrista sairaanhoitajaa helpottamaan nuorisopsykiatrian tilannetta.

– Ilman sitä lisäystä oltaisiin liemessä.

Koko maassa nuorisopsykiatriassa on trendinä, että nuoret pyritään ohjaamaan avohoidon piiriin. Nuori halutaan ohjata osastohoitoon vasta siinä tilanteessa, jos se on välttämätöntä. Tällainen tilanne on esimerkiksi nuoren vakava ja akuutti itsemurhavaara.

Koska osastohoito on ympärivuorokautista, se sitoo suhteessa potilasmääriin huomattavasti enemmän henkilökunnan resursseja.

– Osastohoitoon liittyy myös paljon ongelmia, kuten se että nuori on poissa omasta koulusta ja omasta perhepiiristä.

Hoitoon tullaan lähetteellä

Tyksin nuorisopsykiatrian poliklinikalle tullaan lääkärin lähetteellä tai vaihtoehtoisesti päivystyksellisenä konsultaationa.

Polikliininen tutkimus koostuu yksilöarvioista, perhekäynneistä, verkostokäynneistä ja tarvittaessa somaattisista ja psykologisista tutkimuksista.

Nuorisopsykiatrian osasto J1 on 10-paikkainen, ympärivuorokautinen suljettu osasto, jonne tullaan lääkärin lähetteellä joko suunnitellusti tai päivystyksellisesti.

Osastolle lähetetään tahdosta riippumatonta hoitoa tarvitsevat nuoret sekä nuoret, joilla on esim. akuutti mielenterveyshäiriö, vakava mieliala- tai käytöshäiriö, itsetuhoisuutta tai vakava syömishäiriö.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palvelut