Vaikka talous kasvaa, Turun kaupunki on vaikeuksissa – poliitikoilla alkaa mitta täyttyä: "Nyt ryhdytään toimenpiteisiin"

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Olli A. Manni uskoo, että Turussa ryhdytään nyt toimenpiteisiin talouden tasapainottamiseksi. Turun kaupunki / arkisto

Janne Koivisto

Turun kaupungin talous näyttää ensimmäisen osavuosikatsauksen perusteella vahvasti alijäämäiseltä.

Alijäämä tarkoittaa sitä, että kaupungin menot ovat suuremmat kuin tulot.

Siinä, missä talousarviossa alijäämäksi hyväksyttiin 20,8 miljoonaa euroa, nyt alijäämän ennustetaan kasvavan 52,6 miljoonaan euroon.

Suurin osa alijäämän kasvusta tulee hyvinvointitoimialalta, joka on ylittämässä talousarvion 28,5 miljoonalla eurolla.

Suuri alijäämä herättää ihmetystä, koska Turku elää positiivisen rakennemuutoksen aikaa ja entistä useampi turkulainen on saanut töitä.

– Tykätään pirun huonoa, kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Olli A. Manni vastaa kysymykseen, mitä kokoomuksessa ajatellaan tilanteesta.

– Meidän mielestämme olisi pitänyt jo valtuustokauden alussa sitoutua siihen, että näitä ylityksiä ei saisi tulla ja ryhtyä heti toimenpiteisiin, mutta kyllä minä luulen, että nyt ryhdytäänkin toimenpiteisiin, Manni jatkaa.

Oma lukunsa on se, että Turulla on edessään suuria investointeja. Vanhoja rakennuksia täytyy kunnostaa ja uusia rakentaa kasvaville asuinalueille. Lisäksi suunnitteilla on muun muassa konserttitalo, historian museo ja ammatillisen koulutuksen kampus.

– Jokaisen pitäisi tietää, että jos käyttötalous menee huonoon kuntoon, se estää investoinnit, joita meillä olisi miljarditolkulla, Manni sanoo.

Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Niina Ratilainen (vihr.) pitää huolestuttavana sitä, että keskuskaupungin tulot eivät kehity hyvin, vaikka eletään kasvun aikaa.

– Alijäämä johtuu pitkälti siitä, että palveluille on enemmän tarvetta ja olemme vastanneet palvelujen tarpeen kasvuun. Tämä on kasvavan kaupungin haaste, hän summaa.

Ratilainen huomauttaa, että juuri tällä hetkellä on kriittistä, miten hallituspuolueet suhtautuvat kuntiin.

– Meillä Turussakin on totuttu siihen, että aina, kun talous on saatu tasapainoon, valtionosuuksiin on tullut uusia leikkauksia. Siihen ollaan aika kyllästyneitä, hän sanoo.

Vihreät katsovat, että suuret investoinnit tulee jaksottaa järkevästi vuoteen 2029 asti.

– Kestävän taloudenpidon pitää olla sellaista, että ei aiheuteta ylisuurta velkaa tuleville sukupolville.

Sosiaalidemokraattien valtuustoryhmän puheenjohtaja Piia Elo kertoo, että demareilla on suuri huoli peruspalveluista.

– Luonnollisesti olemme huolestuneita siitä, miten tähän ollaan tultu, ja toivomme, että nopeasti löydetään tapoja saada talous tasapainoon, jotta tarvittavat investoinnit saadaan tehtyä ja hoidettua myös ihan tavalliset peruspalvelut, Elo sanoo.

Hänen mukaansa on tärkeää löytää tasapaino käyttötalouden ja investointien välille.

– Meidän pitää huolehtia perusinvestoinneista ja siitä, että kaupunki kasvaa myös jatkossa. Emme voi lähteä jarruttamaan kaikkia investointeja, mutta samalla käyttötaloudesta pitää huolehtia, Elo linjaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää