Ihanan helpot parsasalaatit vievät nälän – katso 3 nopeaa reseptiä pekonilla, perunalla ja broilerilla

RUOKA Sesongissa olevaa parsaa voi käyttää täyttävissä lämpimissä salaateissa.

Parsan suosio kasvaa vuosi vuodelta. Silja Tenhunen

toimitus

Huhtikuu on vihreän parsan sesonkiaikaa.

Jos keitetyt ja paistetut parsat on jo koettu, kannattaa kokeilla parsan hyödyntämistä lämpimissä salaateissa.

Lämmittäminen tuo salaatteihinkin uudella tavalla täyttävyyttä –toki lämpimissä salaateissa myös proteiini on keskeisessä roolissa.

Uunissa valmistuva parsan ja pekonin liiton ympärille rakentuva salaatti on vaivaton tehdä ja erittäin maukas.

Ainekset ladotaan pellille, työnnetään uuniin ja odotetaan valmistumista vartin verran. Herkkusieniä ja tomaattia sisältävä salaatti muistuttaa maultaan englantilaista aamiaista ja sopii esimerkiksi viikonlopun brunssille hyvin.

Myös lämmin perunasalaatti on hyvää brunssi- tai lounasruokaa. Uudenlaisen vivahteen perunasalaattiin antaa raikas persiljavinegretti. Ruokaisuutta annokseen tuo lämminsavulohi. Tähän ruokaan käytetään parsasta vain nuput, joten varret kannattaa hyödyntää vaikkapa kasvissosekeitossa.

Varsia voi käyttää myös pikaiseen parsa-broilerisalaattiin. Sen pohja rakentuu suikaloidun parsan ja kesäkurpitsan varaan. Kasvisten kastikkeen voi tehdä joko kylmänä tai lämpimänä. Jos salaattiin haluaa lisää massaa, siihen voi lisätä juuri ennen tarjoilua esimerkiksi cosmopolitan-salaattia.

Broileri paistetaan juuri ennen tarjoilua, jotta se on syödessä vielä lämmintä.

2 annosta

nippu vihreää parsaa

170 g pekonia

250 g kirsikkatomaatteja

12 pientä tuoretta herkkusientä

125 g pieniä mozzarellapaloja

2 kananmunaa

2 viipaletta paahtoleipää

suolaa

sokeria

mustapippuria

tuoretta timjamia

1 rkl oliiviöljyä

1 rkl voita

1. Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen. Leikkaa parsasta puumaiset kannat pois. Kääri tangot pekoniin ja lado leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.

2. Puolita kirsikkatomaatit ja ripottele leikkauspinnalle hieman suolaa, sokeria ja tuoretta timjamia. Laita tomaatit uunipellille.

3. Siisti herkkusienet, poista niistä kannat ja täytä kolot mozzarellapalloilla. Asettele sienet pellille ja pirskottele päälle oliiviöljyä.

4. Paista uunissa 15-20 minuuttia. Keitä sillä välin kananmunat siten, että keltuainen jää hieman pehmeäksi (kylmään veteen laitetuilla kananmunilla keittoaika 4-5 minuuttia kiehumisen alkamisesta). Kuori ja lohko kananmunat.

5. Kuutioi leivät ja paista voissa pannulla rapeaksi.

6. Kokoa salaatti. Laita alle parsat, tomaatit ja sienet ja päälle leipäkuutiot sekä kananmunat. Tarjoile heti.

2 annosta

10 pientä perunaa

nippu vihreää parsaa

1 hapokas omena

200 g lämminsavulohta

Tillivinegretti:

0,25 dl omenaviinietikkaa

0,5 dl öljyä

1 tl Dijon-sinappia

0,5 tl suolaa

1 tl sokeria

1 dl persiljasilppua

1. Keitä perunat. Valmista perunoiden kypsyessä vinegretti. Mittaa kaikki aineet kulhoon ja surauta sekaisin sauvasekoittimella.

2. Leikkaa parsoista nuput ja noin sentti vartta. Keitä niitä noin 2 minuuttia suolatussa vedessä.

3. Kuori ja lohko perunat kuumina. Lisää joukkoon kuumat parsannuput ja kaada päälle vinegretti.

4. Jaa lämmin salaatti lautasille ja laita päälle lämminsavulohta. Tarjoile heti.

2 annosta

nippu vihreää parsaa

pieni kesäkurpitsa

2 broilerin rintafilettä

(150 g Cosmopolitan-salaattia)

Kastike:

1 appelsiinin mehu

1 dl rypsiöljyä

1 rkl Dijon-sinappia

Broilerin marinadi:

0,5 tl suolaa

0,25 tl mustapippurirouhetta

1 rkl appelsiininkuoriraastetta

1 tl timjamia

2 rkl rypsiöljyä

1 rkl hunajaa

1. Valmista broilerin marinadi. Sekoita suola, mustapippuri, appelsiininkuori, timjami, öljy ja hunaja yhteen. Hiero broilerinfileisiin ja jätä maustumaan.

2. Poista parsasta puumaiset kannat ja huuhtele kesäkurpitsa. Suikaloi parsat ja kesäkurpitsa esimerkiksi juustohöylällä ohuiksi suikaleiksi.

3. Purista appelsiinista mehu ja sekoita joukkoon öljy ja sinappi. Jos haluat kypsyttää parsoja ja kesäkurpitsaa kevyesti, kiehauta kastike kattilassa ja kaada kuumana parsa- ja kesäkurpitsasuikaleiden päälle. Voit lisätä kastikkeen myös kylmänä.

4. Paista broilerinfileet pannulla kullanruskeiksi ja kypsiksi.

5. Kokoa annokset. Jos haluat annoksista ruokaisammat, revi lautasen pohjalle ensin Cosmopolitan-salaattia ja lado sitten päälle parsat ja kesäkurpitsat. Lisää lopuksi viipaloitu broileri kuumana ja tarjoile heti.

Teksti: Anna Sievälä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

  1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
  2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
  3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
  4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
  5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
  6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
  7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
  8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
  9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
  10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
  11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
  12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
  13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
  14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
  15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää