Talsa: Ammattilainen varoittaa elektroniikkaketjujen polkupyöristä – "Moni kieltäytyy huoltamasta"

Pyöräkorjaamo kieltäytyy ottamasta vastaan huonolaatuisia ilmaispyöriä vedoten vastuuseensa asiakkaiden turvallisuudesta. Crista Lassfolk-Feodoroff

Crista Lassfolk-Feodoroff

Netissä kaupataan pilkkahinnalla uusia polkupyöriä, joista myyjät eivät ole itse maksaneet mitään. Kyseessä ovat kauppaketju Powerin polkupyörät. Yritys on jakanut ilmaisia polkupyöriä kaupanpäällisinä.

Pyörät on annettu asiakkaille pahvilaatikoissa vain osittain kasattuina. Lopullinen kasaaminen on jäänyt asiakkaille itselleen, ja se on usein tehty väärin.

Ongelmaksi on osoittautunut yleisimmin se, että pyörän etuhaarukka on asennettu väärin päin. Vastaavia ongelmia on ilmennyt muidenkin yritysten myymissä polkupyörissä, jotka asiakkaan pitää kasata itse.

Pyöräliiton toiminnanjohtaja Matti Koistinen vahvistaa ilmaispyörien heikon laadun Taloussanomille. Koistisen mukaan pyörien huoltaminen on niin hankalaa ja kallista, ettei siinä ole enää järkeä.

– Moni pyörähuolto kieltäytyy huoltamasta näitä pyöriä, koska ne ovat yksinkertaisesti niin huonolaatuisia, toiminnanjohtaja kommentoi lehdelle.

Pyöräkorjaamo Fillarifiilari on julkaissut kannanottonsa Facebook-sivullaan. Helsinkiläinen yritys kieltää suoraan asiakkaita tuomasta kyseisiä pyöriä korjaamoonsa.

– Älkää tuoko näitä kylkiäispyöriä meille kasattavaksi tai säädettäväksi. Emme voi ottaa vastuuta näiden tuotteiden laadusta ja käyttöturvallisuudesta, Fillarifiilari jyrähtää.

– Emme siis tee näille pyörille mitään, koska jos tekisimme, vastuu siirtyisi meille.

Korjaamo peräänkuuluttaa Poweria kantamaan vastuun ilmaispyörien käyttöturvallisuudesta. Samalla korjaamo irtisanoutuu kaikista polkupyöristä, joiden kasaaminen on jätetty asiakkaan tehtäväksi.

– Ihmisten tietämättömyys ja halvan hinnan tavoittelu voi kostautua ikävällä tavalla ja tätä emme halua missään nimessä tukea.

Fillarifiilari antaa esimerkin siitä, kuinka halpa tulee nopeasti kalliiksi myös rahalla mitattuna. Yrityksen mukaan oikeaoppinen jarrujen säätö huonolaatuiseen pyörään vaatii ensin napojen säädön ja sen jälkeen kiekkojen rihtauksen. Honteloiden yksiseinämävanteiden rihtaus vaatii niin paljon työtä, että sille kertyy helposti hintaa 200 euroa.

– Senkin jälkeen pyörässä on vain pellistä prässätyt jarrulänget, muovisilla nopeasti rikkoutuvilla balanssinsäädöillä, joiden jousto vie terän teoreettisesta jarrutehosta.

Power kommentoi Taloussanomille, ettei sille ole tullut paljoakaan valituksia ilmaispyörien laadusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää