Nuoret: netissä on oltava koko ajan ja siihen on vissi syy

Kesäseteli on työllistänyt helsinkiläisnuoria jo useampana vuonna. Arkistokuva

Crista Lassfolk-Feodoroff

Nuorison sosiaalinen elämä on siirtynyt pääosin nettiin, arvioivat nuoret itse MLL:n yläasteikäisille teettämässä mediakyselyssä.

Somessa kavereiden kanssa kommunikointi on nuorisolle helpompaa kuin kasvotusten, joten kaverisuhteita syntyy netissä enemmän.

Kääntöpuolena on, että puhelimessa mukana kulkeva netti aiheuttaa nuorille kovia paineita olla tavoitettavissa jatkuvasti, mikä on joskus ahdistavaa.

Yläasteikäisistä noin kolmasosa olisi halukas vähentämään nettiaikaansa, mutta ei halua tehdä sitä yksin.

Vähentäminen olisi helpompaa, jos muutkin vähentäisivät.

Eräs kyselyyn vastannut nuori tiivisti tilanteen hyvin.

"Olisi kiva, että kaikki vähentäisivät kännykän käyttöä, sillä jos vain minä vähentäisin, niin muut silti käyttäisivät, jolloin siitä ei olisi apua vuorovaikutusjuttuihin. On ärsyttävää, kun kaverin kanssa ei keksi enää mitään tekemistä vaan molemmat ovat koko ajan kännykällä."

Nuoret kertovat MLL:n mediakyselyssä, että he viettäisivät mielellään aikaa toistensa kanssa ilman puhelimiakin.

Neljäsosa kertoi yrittäneensä vähentää puhelimen käyttöä, mutta ei ole onnistunut siinä.

– Aikuisen rooli on auttaa ja tukea nuorta pyrkimyksessä vähentää netin ja puhelimen käyttöä, mediakasvatuksen suunnittelija Noora Järvi sanoo.

– Vähentäminen ei onnistu vain omalla päätöksellä, vaan se vaatii yhteisiä sopimuksia kavereiden kesken.

Yläasteikäisille suunnattu kysely jakautui neljään teemaan: kaverisuhteisiin, sosiaalisen median luomiin paineisiin, mediankäyttöön ja loukkaavaan kohteluun netissä.

Kun nuorilta kysyttiin asiaa, jonka he haluaisivat muuttaa netissä, vastaus oli yksimielinen: kiusaamisen.

"Se ettei nettiä käytettäisi negatiivisten viestien välittämiseen, asiat joita netissä kirjoitettaisiin olisivat sellaisia mitä voisi sanoa kasvotustenkin."

Nettikiusaamisen kitkemiseksi nuoret ehdottivat, että aikuiset valvoisivat netin käyttöä ja puuttuisivat loukkaavaan käytökseen.

Nuoret tunnistavat myös oman vastuunsa kiusaamisen ehkäisemisessä.

Mediakyselyyn vastasi kaikkiaan reilut 1 500 nuorta. Suurin osa vastauksista kerättiin yläkouluissa osana Empatia netissä -prosessia. Kyselyyn oli mahdollista vastata myös Nuortennetissä, jossa siihen vastasi 229 nuorta.

Pääosa vastaajista on yläkouluikäisiä, mutta kaikille avoimen kyselyn kautta vastauksia tuli myös jonkin verran alakouluikäisiltä sekä toisen asteen opiskelijoilta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää