Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rasismi rehottaa Turun taksitolpilla – maahanmuuttajataustaiset yrittäjät joutuivat huutelun kohteeksi

Maahanmuuttajataustaiset taksiyrittäjät joutuvat säännöllisesti rasistisen huutelun kohteeksi Turun taksitolpilla. Tilanne on kärjistynyt sen jälkeen, kun taksiliikenne vapautui viime vuoden heinäkuussa.

Osapuolina konfliktissa ovat Lounais-Suomen Taxidatan yrittäjät ja maahanmuuttajataustaiset uudet taksiyrittäjät.

– Taksitolpalla Taxidatan kuskien käytös on epäasiallista ja aggressiivista. He väittävät, että me uudet taksiyrittäjät emme ole luotettavia takseja, taksiyrittäjä Mohammad Ahmadi kertoo.

Pahimmaksi tilanne on mennyt Turun satamassa, missä riita on edennyt väkivaltaisiin yhteenottoihin asti.

Riidan taustalla on se, että Viking Line ja Lounais-Suomen Taxidata solmivat sopimuksen, joka antaa Taxidatan autoille yksinoikeuden Viking Linen matkustajaterminaalin edessä kulkevaan taksikaistaan. Muut kuin Taxidatan taksit joutuvat ajamaan viereiselle kaistalle, joka ei ole terminaalin ovien välittömässä läheisyydessä.

Turkulaisen haltuunsa saamasta kuva- ja videomateriaalista ilmenee, että Lounais-Suomen Taxidatan keltaliiveihin pukeutuneet edustajat ohjaavat Viking Linen matkustajaterminaalin edessä asiakkaita Taxidatan autoihin.

Käytännössä he estävät asiakkaita menemästä muiden taksiyrittäjien autoihin. Samalla he estävät muita taksiyrittäjiä ajamasta Taxidatalle varatulle kaistalle.

Ahmadin mukaan epäasiallinen käytös ei rajoitu pelkästään Turun satamaan, vaan sitä esiintyy kaikilla taksitolpilla.

Huutelu kohdistuu etenkin maahanmuuttajataustaisiin taksiyrittäjiin.

– Jos asiakas tulee taksitolpalla meidän autoon ja takana on Taxidatan kuski, hän alkaa huutamaan ”kysykää hintaa, onko tuo luotettava?”.

– Olin kerran Tyksin tolpalla ottamassa asiakkaan kyytiin, niin Taxidatan kuljettaja rupesi huutamaan, että se ei ole Taxidatan auto. Sen seurauksena asiakas lähti autostani, Ahmadi kertoo.

TaksiyrittäjäQassim Eliassi on samoilla linjoilla Ahmadin kanssa. Hänen mukaansa huutelu taksitolpilla on yleistä, ja tilanne taksitolpilla on levoton.

– Taxidatan yrittäjät ovat alusta asti käyttäytyneet meitä kohtaan epäasiallisesti. Heidän mielestään ainoastaan Taxidata on luotettava taksitoimija.

Eliassi on kokenut toistuvasti rasistista huutelua taksiyrittäjiltä. Häneltä on esimerkiksi avoimesti tultu kysymään, onko hänellä verot maksettuna.

Menevä Taksin Turun aluemestari Leif Karlsson on myös havainnut, että taksitolpilla esiintyy asiatonta käytöstä maahanmuuttajataustaisia yrittäjiä kohtaan.

Hän on hämmästynyt taksiyrittäjien asenteesta. Karlsson ei ole törmännyt vastaavaan käytökseen missään muualla.

– Heiltä (Taxidatan yrittäjiltä) on kokonaan unohtunut, että monet maahanmuuttajataustaiset taksiyrittäjät ovat Taxidatan entisiä ammattitaitoisia ja ahkeria kuljettajia. Nyt kun laki vapautui, he perustivat oman yrityksen ja ovat alkaneet ajaa omaa autoa.

Karlsson toivoisi, että taksiyrittäjät oppisivat arvostamaan ja kunnioittamaan toisiaan.

– Samaa työtä me kaikki tehdään. Se leimaa koko taksialan, kun kokoajan julkisuuteen tulee aivan turhaa negatiivista takseista.

Turkulainen ei onnistunut tavoittamaan Lounais-Suomen Taxidatan toimitusjohtaja Tapani Ekuria kommentoimaan tapausta ennen lehden painoon menemistä.