Kuka käyttäjäksi kivipainotaloon? – Turku etsii uutta vuokralaista Linnateatterin tilalle

Teemu Nurmi

Vanhasta kivipainosta osoitteessa Linnankatu 31 vapautuu runsaasti tilaa, kun Linnateatteri muuttaa pois rakennuksen kahdesta kerroksesta. Linnateatterin teatteriesitykset päättyivät talossa viime viikolla, mutta tila on teatterin hallussa elokuun loppuun asti.

Tilojen omistaja Turun kaupunki etsii uutta vuokralaista.

– Kyselyitä on tullut siitä asti, kun Linnateatterin muutto pois kivipainon talosta tuli mediaan emmekä ole vielä edes markkinoineet asiaa mitenkään, vuokrauspäällikkö Tiina Aaltonen Turun kaupungilta kertoo.

Linnateatterilla on ollut ylimmässä kerroksessa perinteinen teatterisali katsomon ja lavan kera. Alempana on ollut teatteriravintola, jossa on muun muassa aula, keittiö, baaritiski, katsomotila ja lava takahuoneineen.

Aaltosen mukaan paras vaihtoehto olisi saada vuokralaiseksi taho, jolla on samankaltaista toimintaa kuin Linnateatterilla. Turku kun ei omistajana ole halukas tekemään tiloihin niin suuria muutoksia, että niiden käyttötarkoitus muuttuu.

Vapaana on kaksi 800 neliön tilaa. Turku toivoo saavansa vuokrattua molemmat samalle taholle.

Tiina Aaltonen kertoo vanhan talon olevan hyvässä kunnossa. Perustusten vahvistamisesta ei ole pitkä aika ja Linnateatteri on kuulemma pitänyt hyvää huolta tiloistaan.

Talon pitemmän linjan tulevaisuus linkittyy koko korttelia koskeviin suunnitelmiin. Mielenkiintoisin alue korttelissa on Ursininkadun ja Eerikinkadun kulmassa oleva tyhjä tontti, joka nyt toimii parkkipaikkana. Kaupunki on pitänyt tilaa tyhjänä silmällä pitäen mahdollista valtion tai EU:n suurta virastoa, joka saattaisi tulla Turkuun.

Linnateatteri perustettiin vuonna 2003 Kauppiaskadun valopihan vanhan elokuvateatterin tiloissa toimineen TeatteriSuden sekä Turun Uuden Teatterin, joka jo käytti kivipainoa, yhteistyönä.

Linnateatteri on esittänyt kesäteatteria Aboa Vetus & Ars Novan pihalla, Naantalin Emma Teatterissa (2005–2013) sekä kivipainon pihalla (2014-2018). Tänä kesänä Linnateatterin kesäteatteri nähdään Ruissalon telakalla.

Linnateatteri oli ensimmäisinä vuosinaan menestystarina. Jo vuonna 2005 se veti yli 70000 katsojaa vuodessa ja vuonna 2010 yli 100000 katsojaa. Lukua nosti hurjasti kesäteatterin suosio Naantalissa. Vuonna 2018 talousvaikeuksien kanssa paininut Linnateatteri tavoitti noin 75 000 katsojaa.

Linnateatteri jatkaa toimintaansa Humalistonkadun Dominossa, joka on ollut sen käytössä syksystä 2017.

Turun Kivipaino Oy

Perustettiin 1938, lopetti toimintansa 1979.

Yhtiö osti 1938 konkurssihuutokaupasta edeltäjänsä, Åbo Stentryckeri Ab:n (vanha), konkurssipesälle kuuluneet koneet ja kiinteistön Linnankatu 31:ssä.

Paino valmisti etikettejä, kääreitä, mainoslehtisiä, pelikortteja ja kartonkipakkauksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää