Jari Varjonen: Uintivalmennuksessa uskallettava erikoistua

Tomi Kangasniemi

Suomalaisella uinnilla pyyhkii hyvin. Aivan supernimiä ei maasta tällä hetkellä löydy, mutta harrastajia riittää ja arvokisoista tulee mitaleja tasaiseen tahtiin.

– Vielä 2000-luvun alun jälkeen oli synkkää. Sitten tuli uusi sukupolvi, ja olemme olleet Euroopassa 10-15 parhaan joukossa ja saaneet säännöllisesti arvokisamitaleja. Taso on selkeästi parantunut, kertoo turkulainen olympiavalmentaja Jari Varjonen

Varjonen on tottunut siihen, että monen muistoissa ovat yhä MM-kisat Roomassa 1994. Silloin Jani Sievinen ja Antti Kasvio ottivat molemmat kultamitalin ja kaksi hopeaa. Samanlaista mitalisadetta on vaikea toistaa, sillä uinti on urheilumaailmassa todella iso laji. Tätä ei aina jääkiekko-Suomessa ymmärretä.

– Isot maat ovat tosi kovia. Uinnin MM-kisat ovat jalkapallon MM-kisojen ja olympialaisten jälkeen seuratuin kilpailu maailmassa, Varjonen muistuttaa.

Varjonen on toiminut Suomen uintimaajoukkueen vastuuvalmentajana vuodesta 2015. Sitä ennen hän toimi nuorten uintimaajoukkueen valmentajana. Hänellä onkin selvä käsitys siitä, millä tasolla suomalainen uintivalmennus on.

– Taso on hyvä, mutta nuorten puolella on nyt vähän hiljaisempaa, ja sinne tarvitaan lisää potkua. Kaipaan suomalaisvalmentajilta enemmän erikoistumista. On uskallettava valmentaa.

Varjosen mukaan isoissa maissa riittää resursseja ja toimintamalli on sellainen, että mennään kovaa ja katsotaan ketkä selviävät. Suomessa on panostettava laatuun ja erikoisvalmentamiseen.

Lapsista on vielä vaikea ennustaa, kenestä tulee se aikuistason huippu-uimari. Varjonen kertoo, että esimerkiksi Rollo-leirien mitalisteista harva päätyy aikuistasolla huipputason uimariksi. Jos taas nuorten EM-tasolla (16-19-vuotiaat) on mitaleilla, se ennustaa jo aika hyvin menestystä myös myöhemmin.

Harjoittelussa on muistettava, että mikä toimii yhdellä, ei välttämättä toimi toisella.

– Jos se olisi niin yksinkertaista, että kuka harjoittelee eniten, se olisi jo tehty. Kehityskäyrä ei saa nousta liian aikaisin eikä liian myöhään. Ongelmana meillä on, että alkuvaiheessa yliharjoitellaan. Esimerkiksi urheilulukio on yksi vaaran paikka. Se mahdollistaa sen, että treenataan liikaa ja sitten mikään ei toimi. Tarvitaan malttia määrään ja arjen hallintaa, Varjonen kiteyttää.

Aikuisten puolella luvassa on kiinnostava uintikesä. Kesäkuun lopussa kisataan Leppävaarassa Suomen mestaruuksista. Heinäkuussa on luvassa pitkän radan MM-uinnit Korean Gwangjussa.

Varjonen uskoo, että ensi vuoden Tokion olympialaisiin saadaan Suomelta hyvä edustus.

– MM-kisoissa ovat olympiapaikat jaossa. Matti Mattsson on jo uinut A-rajan. Rajat ovat koventuneet, joten B-rajan alittaneille tulee varmasti enemmän kutsuja kuin mitä Rion olympialaisissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää