Etkö löydä lapsellesi kummia? – Ei hätää: kirkolla on ongelmaan uusi ratkaisu

Jari Pietiläinen

Luterilaisen kirkon jatkuva jäsenkato on tuonut kirkkoon kuuluvien lapsiperheiden eteen yhä useammin sen ongelman, että riittävää määrää kummeja ei lapselle löydy.

Nykyisten säännösten mukaan kastettavalla tulee olla ainakin kaksi kummia, jotka ovat joko luterilaisen kirkon tai niin sanotun Porvoon yhteisön jäsenkirkon kastettuja ja konfirmoituja jäseniä.

Ainoastaan yhden kummin nimeämiseen tarvitaan tällä hetkellä kirkkoherran allekirjoittama poikkeuslupa.

Luterilaisen kirkon kirkolliskokous keskusteli tiistaina ja keskiviikkona yli 30 puheenvuoron verran kummiuden vaatimusten keventämistä koskevasta edustaja-aloitteesta.

Aloitteessa ehdotetaan, että kirkko sallisi kastettavalle lapselle vain yhden kummin. Kummin tulisi kuitenkin olla evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuuluva, rippikoulun käynyt ja konfirmoitu.

Hankkeen takana olevat muistuttavat, että kummiuteen liittyvät vaatimukset ovat toisinaan esteenä kasteen toteutumiselle. Joustamalla kummiuteen liittyvistä vaatimuksista kirkko mahdollistaisi kasteiden määrän kasvun.

Kirkon tutkimuskeskuksen tutkimuksen mukaan tärkein syy jättää lapsi kastamatta on osoittautunut halu antaa lapsen itse päättää kasteesta. Se, että lapselle ei löytynyt kirkkoon kuuluvia kummeja, ei ollut tutkimuksen mukaan merkittävä syy kastamatta jättämiseen.

Tärkeimpiä syitä kastaa lapsi olivat puolestaan perheen perinteiden jatkaminen sekä kummien saaminen lapselle.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palvelut