Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keskustan lähtö hallitukseen ällistyttää asiantuntijaa: "Antti Rinteen päätös on suoraan sanottuna huono"

Hallitustunnustelija, Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne on tänään kertonut, että tulevissa hallitusneuvotteluissa ovat Sdp:n lisäksi keskusta, vihreät, Vasemmistoliitto ja Rkp.

Jos hallitus syntyy näiden viiden puolueen turvin, sillä on eduskunnassa takanaan 117 kansanedustajaa.

Tampereen yliopiston valtio-opin dosentti Pertti Timonen ei pidä Rinteen suorittamaa puoluevalintaa onnistuneena.

– Rinteen päätös ottaa keskusta mukaan neuvotteluihin näyttää suoraan sanottuna huonolta. Kun keskusta sai eduskuntavaaleissa näinkin suuren vaalitappion, suomalaiseen parlamentarismiin ei istu se, että vaalien suurin häviäjä onkin sitten mukana seuraavassa hallituksessa, Timonen arvioi.

Timosen mukaan Rinteen päätös aiheuttaa suomalaisten keskuudessa hämmennystä.

– Kyllä äänestäjät taatusti ihmettelevät onko äänestämisellä mitään merkitystä, kun tulos on sitten tämä. Onhan tällainen politiikan teko vähän arveluttavaa laillisuusperiaatteenkin kannalta, Timonen kritisoi.

Tuleva hallitussyntyy kuitenkin Timosen mielestä melko varmasti juuri näistä viidestä puolueesta.

– Jos näin ei tapahdu, se olisi Antti Rinteelle kyllä melkoinen haaksirikko, korostaa Timonen.

– Kokoomus on naulannut itsensä oppositioon liian tiukalla talouspolitiikalla. Toisaalta olisin suonut, että Perussuomalaisten kanssa olisi neuvoteltu pidempäänkin.

Reilun kahden viikon kuluttua käytävät europarlamenttivaalit hidastavat hallituksen muodostamista jonkin verran, mutta uudet ministerit vannovat Timosen mukaan joka tapauksessa virkavalansa jo ennen juhannusta.

Heinäkuun alussa alkava Suomen EU-puheenjohtajakausi luo Rinteelle painetta hitsata hallituskokoonpano kasaan nopeasti.

– Toisaalta EU-osaaminen ei ole Rinteen ydinosaamisaluetta. On sinänsä mielenkiintoista, että nyt tulossa on jo toinen peräkkäinen pääministeri, jonka vahvin osaaminen on jossain muualla kuin Euroopan Unionin asioissa, Timonen pohtii.

Tämä korostaa Timosen mielestä jatkossa väkisinkin tasavallan presidentin asemaa Euroopan Unionin suuntaan.

Myös professori Kimmo Grönlund on arvioinut keskustan lähtöä hallitusneuvotteluihin samansuuntaisesti kuin Timonen.

–Aikamoinen temppu näyttäisi olevan tulossa. Vaaleilla ei kovin paljon ole Suomessa väliä, valtio-opin professoriGrönlundtwiittasi keskiviikkona.

Aikamoinen temppu näyttäisi olevan tulossa. Vaaleilla ei kovin paljon ole Suomessa väliä. https://t.co/APsJY7a5iL — Kimmo Grönlund (@KimGron) 8. toukokuuta 2019