Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näitä 10 seikkaa keskusta vaatii Antti Rinteeltä – joku joutuu tinkimään nyt paljon

Keskusta on lähdössä hallitusneuvotteluihin, joita vetää vaalivoittaja SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne

Rinne sanoi keskiviikkona, että mukana neuvotteluissa ovat myös vihreät, vasemmistoliitto sekä RKP. Tällä hallituksella olisi 117 kansanedustajan enemmistöeduskunnassa.

Suurikysymysmerkki neuvotteluissa tulee olemaan keskustalaisten asettamat ehdot. Keskusta asettihallitukseen menon edellytykseksi aiemmin 10 "kynnyskysymyksekseen" nimittämäänsä kohtaa.

Keskustasta on viestitetty, että mikäli nämä kohdat eivät täyty, ei keskusta lopulta lähde mukaan hallitukseen.

Kynnyskysymykset ovat:

1) Julkinen talous kuntatalous mukaan lukien pitää saada tasapainoon vuoteen 2023 mennessä. Sitoudutaan 75 prosentin työllisyysasteeseen.

2) Yrittäjien verotusta ei saa kiristää eikä yrittäjävähennystä perua. Myöskään teollisuuden edellytyksiä ei pidä heikentää.

3) Uuteen sote-uudistukseen on saatava 18 maakuntaa. Lisäksi maakuntien on oltava ”monialaisia” , eli niille pitää antaa myös muita viranomaistehtäviä.

4) Perhevapaauudistus pitää tehdä laajemman perhepaketin osana. Uudistus ei saa heikentää perhe-etuuksia nykytasolta.

5) Vanhustenhoidon lakeja tiukennetaan ja pienimpiä eläkkeitä korotetaan. Keskusta ei hyväksy valtionosuuksien leikkauksia, joilla vaarannettaisiin kuntien peruspalveluita kuten sivistystoimi, varhaiskasvatus ja vanhushoiva.

6) Vaaditaan korotuksia pienimpiin eläkkeisiin ja parannuksia köyhimpien lapsiperheiden asemaan. Lisäksi perusturvaindeksijäädytys on purettava.

7) Ammatillisen koulutuksen rahoitus ja saavutettavuus on turvattava, panostettava oppisopimuskoulutukseen ja säilytettävä alueellisesti kattava korkeakouluverkosto.

8 ) Maatalouden kannattavuutta on parannettava. Maa- ja metsätaloutta ei saa kuormittaa uusilla kustannuksilla.

9) Sitoudutaan kahdeksan puolueen ilmasto-ohjelmaan. Samalla turvataan puunkäytön "maltillinen lisääminen" sekä kestävä metsien käyttö.

10) Kaikkien päätösten täytyy tukea alueiden elinvoimaa ja voimavaroja sekä tukea koko Suomen yhteyksiä ja hyvinvointia.

Vanhan totuuden mukaan hallitusneuvotteluissa kaikki puolueet joutuvat tinkimään vaalilupauksistaan, mutta keskustan osalta kyse on nyt isommasta asiasta, sillä puolue on puhunutselväsanaisesti kynnyskysymyksistä

Hankalimmiksi voivat muodostua vero- ja ympäristöpolitiikkaan liittyvät vaatimukset. SDP on omissa vaaliohjelmissaan vaatinut selkeäsanaisesti esimerkiksi yrittäjävähennyksen poistamista ja veropohjan laajentamista.

Mikäli yrittäjien kukkaroille ei mennä, voi valtiontalouden paikkaaminen osoittautua vaikeaksi.

Antti Rinne arvioi keskiviikkona, että puolueet voivat päästä sopuun verotuksesta. Rinteen mukaanSDP:ssä on halua tehdä yrittäjämyönteistä politiikkaa, ja etenkin pk-yrityksiä halutaan tukea työllisyyden lisäämiseksi.

Mielenkiintoista tulee olemaan myös, mitä puolueet yrittävät sovitella yhteen näkemyksiäänpolttoaineverotuksesta. Keskustan voi olla vaikea niellä vihreiden ja vasemmistoliiton näkemyksiä, joissa korostetaan autoilun haittaa ilmastolle.

Myös hakkuumäärienkasvattaminen onisokivipuupellossa, kun vihreiden ja vasemmistoliiton esittämät näkemykset pitäisi sovittaa yhteen keskustan kanssa. Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto on tosin pitänyt kantansa auki Kemin uudesta sellutehdashankkeesta.

Oma lukunsa on keskustan vaatimus "monialaisista maakunnista". SDP:n riveistä viestitettiinviime hallituskaudella, että keskustan tavoittelema maakuntamalli uhkaa isojen kaupunkien asemaa. Myös vihreät on leimallisesti kaupunkien asemaa ajava puolue.

Kynnyskysymyksissä ei ole mukana puolustuspolitiikka, joka sekin erottaa neuvotteluihin lähteviä puolueita. Tulevan kaudensuurhanke on uusien hävittäjien ostaminen, jota on arvostellut voimakkaasti vasemmistoliitto.

Helpoimmin keskusta ja SDP sekä muut puolueet päässevät sopuun pienituloisimpien aseman parantamisesta sekä vanhustenhoidon uusista panostuksista.

Myös koulutukseen sekä korkeakoulujen aseman turvaamiseen puolueilla on hyvin yhtenevät kannat.