Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pyörävarkailla on uusi suosikki ja se näkyy jo tilastoissakin – "Kallein varastettu menopeli maksoi lähes 6500 euroa"

Kevään tulo tietää myös pyörävarkauksien lisääntymistä. Varkaat ovat kiinnostuneita entistä kalliimmista pyöristä ja varsin hintavat sähköpyörät ovat nyt vaarassa.

Finanssiala ry:n turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläinen sanoo, että sähköpyörien osuus pyörävarkauksista oli viime vuonna noin 2 prosenttia.

Osuus on vielä varsin pieni, mutta euroissa mitattuna puhutaan isoista vahingoista.

– Kallein varastettu menopeli oli arvoltaan lähes 6 500 euroa. Rosvot ovat oppineet valitsemaan kohteensa tarkkaan, Pänkäläinen sanoo tiedotteessa.

Kalliiden pyörien varkaudet näkyvät myös tilastoissa.

Vakuutusyhtiöille ilmoitettiin viime vuonna noin 16 900 varastettua polkupyörää, kun vuotta aikaisemmin luku oli noin 17 700.

Tästä huolimatta vahinkojen määrä kasvoi. Vakuutuksesta korvattujen pyörien yhteenlaskettu arvo on 7,6 miljoonaa euroa, kun edellisvuonna arvo oli 6,7 miljoonaa.

Laadukkaan sähköpyörän hinnat lähtevät 1 500 eurosta. Pänkäläisen mukaan sekä sähköpyörä että tavallinen fillari kannattaa pysäköitäessä aina kahlita kiinteään esineeseen ja lukita kahdella lukolla.

– Runkolukko estää pyörällä ajamisen. Kaarilukolla kiinnitettyä pyörää taas ei voi napata olalle ja kantaa pois, Pänkäläinen sanoo.

Poliisin tietoon tuli viime vuonna 19 600 varastettua pyörää. Luku on sangen lähellä vakuutusyhtiöiden korvaamien pyörien määrää. Valtaosa varastetuista pyöristä on siis korvattu.

Aina varkaudesta ei tosin ilmoiteta poliisillekaan.

– Kaikki varkaudet pitäisi aina ilmoittaa poliisille, vaikkei haluaisikaan korvauksia. Siten saataisiin tarkempia tietoja pyörävarkauksista, mikä helpottaisi niiden selvittämistä, Pänkäläinen muistuttaa tiedotteessa.

Pyörä kannattaa aina myös lukita huolellisesti, vaikka vakuutukset olisivat kunnossa.

– Vakuutus korvaa kyllä muttei tuo varastettua pyörää välittömästi takaisin. Ajokausi katkeaa ikävästi, jos fillari lähtee rosvojen matkaan.

Pyörässä olevat yksilölliset tunnistetiedot kannattaa ottaa talteen. Lisäksi pyörä kannattaa valokuvata, niin takaisinsaannin mahdollisuus kasvaa.