"Kirkolla on peiliin katsomisen paikka" – Turkulaisen kirkkoherran mielestä kirkon on osattava uudistua uusien haasteiden edessä

Kirkkoherra Jouni Lehikoisen mukaan kirkon on osattava varautua uusiin haasteisiin. Ville Mäkilä

Ville Mäkilä

Mikaelinseurakunnan kirkkoherran Jouni Lehikoisen mukaan kirkossa on hyvin tiedostettu se, mihin jäsenmäärän lasku tulee johtamaan. Jäsenmäärän laskulla on suoria vaikutuksia kirkon taloudelle ja seurakuntien toiminnalle.

– Nyt seurakuntien ja kirkkojen pitää miettiä tarkasti, mihin panostetaan ja toimintaa pitää miettiä uudelleen.

Hyväksi esimerkiksi uudesta toimintamuodosta Lehikoinen nostaa Mikaelinseurakunnassa jo kymmenisen vuotta harjoitetun jalkautuvan työn.

Seurakunnan työntekijät jalkautuvat ihmisten keskuuteen esimerkiksi kahviloihin, baareihin ja kaduille. Sillä tavoin kirkko tavoittaa ihmisiä, joita muuten ei tavoitettaisi.

– Sitä mukaa kun saadaan uusia kontakteja paikallisiin ihmisiin, sitä enemmän kirkko saa merkitystä ihmisten elämässä.

Yleisin syy kirkosta eroamiselle on se, että kirkolla ei katsota olevan merkitystä eroavan ihmisen elämässä.

– Se on meille peiliin katsomisen paikka, minkä takia emme ole pystyneet kertomaan näille ihmisille olemassaolostamme. Se on osittain kirkon omaa syytä.

Muita yleisiä syitä kirkosta eroamiselle ovat kirkollisveron välttäminen tai kirkon kannanotot yhteiskunnallisiin kysymyksiin, kuten maahanmuuttoon tai samaa sukupuolta olevien parien asioihin liittyen.

– Ne herättävät tunteita ja saavat ihmiset äkkireagoimaan.

Suurin eroajien ryhmä on 20-30 -vuotiaat nuoret. Mikaelinseurakunnalle se on tärkeä ikäryhmä, sillä heitä asuu seurakunnan alueella erittäin paljon.

– Se on valitettavaa, että heidän ikäisiä ei ole onnistuttu tavoittamaan. Jotenkin rippikoulun jälkeen kirkon merkitys alkaa vähentyä ja opiskeluiässä tapahtuu jotain sellaista, että ihmiset haluavat jättää kirkon. Ilmeisesti kirkko ei ole onnistunut luomaan kontaktia sen ikäisiin ihmisiin, kuten olisi pitänyt.

Kirkon merkityksen väheneminen näkyy siinäkin, että yhä harvemmat vanhemmat kastavat lapsensa kirkon jäseneksi.

– Mikäli ei tapahdu mitään isoa käännekohtaa, niin kymmenen vuoden päästä alle puolet syntyvistä lapsista kastetaan. Jossain vaiheessa se tulee vaikuttamaan myös rippikoulun käymiseen.

Vaikka lasta ei olisi kastettu, hän saa osallistua seurakunnan päiväkerhoon. Myös rippikouluun on mahdollista ilmoittautua, vaikka ei olisikaan seurakunnan jäsen.

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymässä kirkkoon kuuluvuus oli viime vuonna 64,01 prosenttia. Viimeisen vuoden aikana seurakuntayhtymästä on poistunut enemmän jäseniä kuin uusia on liittynyt tilalle. Mikään ei viittaa siihen, että suuntaus tulisi muuttumaan.

– Meidän on tiedostettava se, että toiminnallisella puolella kirkon täytyy uudistua. Kirkon täytyy lähteä rohkeasti kohtaamaan ihmisiä. Sellaisen vaikenemisen, syrjäänvetäytymisen ja kirkkorakennusten sisälle linnottautumisen kulttuurin täytyy muuttua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää