Voisiko remontti polttaa tuomiokirkon Suomessa?

Jari Pietiläinen

Korjaustöihin liittyy aina vaaroja. Esimerkiksi hitsaus tai laikkaleikkaaminen aiheuttavat kipinöitä, jotka voivat sytyttää tulipalon. Vaaroihin voidaan kuitenkin varautua minimoimalla riskit.

Esimerkiksi Suomessa tulityökoulutuksen käyttöönotto vähensi tulitöiden aiheuttamat suurpalot murto-osaan. Nykyisin hitsaus, laikkaleikkaus ja muut tulityöt aiheuttavat suurpaloista alle viisi prosenttia.

– Tulityökoulutuksella ja sen soveltamisella käytäntöön on ollut kansantaloudellista merkitystä, kertoo valtakunnallisen tulityötoimikunnan puheenjohtaja Mikko Parikka

Notre Damen palo Pariisissa oli esimerkki siitä, että tulipalo syttyi remontoinnin yhteydessä. Seurauksena oli vähintäänkin kansallisen tason tragedia siitä huolimatta, että kuolonuhreja ei tullut. Palon syytä ei vielä tiedetä. Lehtitietojen mukaan palosyyntutkijat pitävät hitsausta varteen otettavana vaihtoehtona palon syttymiselle.

Suomessa tulityökäytännöt painottavat erityisesti palojen ennaltaehkäisyä. Ennen kuin tulityöluvan voi saada eli ennen kuin voi alkaa palovaaraa aiheuttavaan työtehtävään, on vaarat selvitettävä ja arvioitava. Toteutettavat turvatoimet määritellään tämän selvityksen perusteella.

– Kun kyseessä on esimerkiksi kulttuurihistoriallisesti merkittävä kohde, täytyy kiinnittää erityistä huomiota tulityön ennakkosuunnitteluun. Tällaisessa paikassa korjausrakentamiseen ryhtyvän tulee olla yhteydessä sekä vakuutusyhtiöön että paikalliseen pelastusviranomaiseen ennen töiden aloittamista, painottaa Parikka.

Myös kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennuksia täytyy huoltaa ja remontoida säännöllisesti. Suomessa remontointitöissä on vaaransa yhtälailla kuin Ranskassa.

On siis mahdollista, että missä tahansa rakennuksessa syttyy tulipalo. Suomessa tulityöosaaminen on kuitenkin hyvällä mallilla. Tulitöiden aiheuttamat suurpalovahingot ovat vähentyneet viimeisten vuosikymmenten kuluessa 40 prosentista 5 prosenttiin kaikista suurpaloista.

Tulitöiden turvallisuuskoulutusta toteuttaa lähes 1 200 kouluttajaa, ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön Turvallisuuskorttirekisterissä on yli 1,7 miljoonaa suomalaisen koulutusmallin mukaista koulutussuoritusta.

Tulityökortin myöntää turvallisuustutkinnon suorittaneille Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö, joka vastaa koulutusten laadunvalvonnasta ja kehittämisestä yhdessä valtakunnallisen tulityötoimikunnan kanssa.

Tulitöiden parantunut turvallisuus ei ole pelkästään koulutuksen harteilla. Sen rinnalla on kehitetty palovaarattomia työmenetelmiä parantamaan tulitöiden turvallisuutta.

Palontorjuntatekniikalla on nykyään suuri rooli kirkkojen palontorjunnassa. Suojaukseen vaikuttavat erityisesti kirkon ikä ja sen tuomat erityispiirteet sekä sijainti. Myös sähkön- ja vedensaanti voi vaihdella. Uusissa kohteissa sammutuslaitteistojen toteutus on jo hyvällä tolalla.

– Korjausrakentamisen yhteydessä on hyvä huomioida palontorjuntatekniikan tarjoamat mahdollisuudet paloturvallisuuden ylläpitämisessä niin työmaa-aikana kuin kohteen muussakin käytössä, kertoo turvallisuusasiantuntija Lauri Lehto Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä.

Laitteistojen asennuksissa voidaan huomioida kulttuurihistoriallisten kohteiden tarpeet. On myös tärkeää arvioida, kuinka nopeasti sammutustyöt voidaan kohteessa aloittaa, jos palo syttyy.

– Tekniikka on kehittynyt. Laitteistoja on erilaisia, ja kohteeseen soveltuva vaihtoehto on löydettävissä, Lehto muistuttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää