Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: Mitä tapahtui Vihreille Turussa?

Vaalitulos ei valtakunnallisesti tarjonnut isoja yllätyksiä. Ellei sellaiseksi sitten katsota Perussuomalaisten paluuta neljän vuoden takaiselle kannatustasolle.

Varsinais-Suomessa jyräsi sama ilmiö kuin koko valtakunnassakin. Naiset nousivat esiin. Se on ilahduttavaa. Keski-ikäisten pukumiesten kaavoihinsa kangistunut armeija tarvitseekin herättelyä.

Varsinais-Suomesta tähän tehtävään uusina niminä vastaavat kaarinalainen Sofia Virta (vihr.), joka keräsi yli 4000 ääntä ja nauvolainen Sandra Bergqvist (r.) liki 3000 äänellä. Näitä nimiä harva veikkasi ennakkoon eduskuntaan.

Kun katsoo, miten Turussa äänestettiin, nousee esiin kysymys, mitä oikein tapahtui Vihreille? Isoin puolue Turussa on yhä Kokoomus 20,5 prosentin kannatuksella. Kakkoseksi nousi SDP (17,1%) ja aivan sen tuntumaan Vasemmistoliitto (16,7%). Mutta Vihreät keräsi viime kuntavaaleissa Turussa peräti 19,6 prosentin kannatuksen ja nousi kaupungin toiseksi suurimmaksi puolueeksi.

Näissä vaaleissa kannatus oli Turussa 13,8. Se on häkellyttävä tulos, kun valtakunnan tasolla puolue oli vaalivoittaja. Nyt Vihreissä pitää miettiä, mikä meni vikaan. Mentiinkö liikaa ilmasto edellä ja unohtuiko sote? Toisaalta linja näytti toimivan muualla Suomessa.

Valtakunnan tasolla vihervasemmisto oli joka tapauksessa paikkamäärän lisäyksessä selkeä vaalivoittaja. Pureksittavaa heillä toki riittää, kun hallituspohjaa rakennetaan. SDP tekee nyt hallitustunnusteluja, ja joku porvaripuolueista tarvitaan välttämättä hallitukseen.

Kuka on se oikea - tai paremminkin vähiten väärä?

Kirjoittaja on Turkulaisen toimittaja