Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalitulos: Turun suuret hankkeet yhä myötätuulessa

VAALIT Tunnin juna tai raitiotie eivät ole kaatumassa ainakaan Varsinais-Suomen vaalitulosten perusteella.

Vaalitulos on selvillä, ja veri vaihtui kansanedustajistossa myös Varsinais-Suomen osalta. Työnsä aloittaa nyt kaikkiaan kuusi uutta kansanedustajaa.

Mutta mitä mieltä Varsinais-Suomen vasta valitut edustajat ovat Turun isoista hankkeista? Tätä tutkailimme Turkulaisen vaalikoneen vastauksista.

Tunnin junalle on ainakin luvassa kannatusta. Neljästätoista vaalikoneeseen vastanneesta edustajasta sen asettaa tieverkkoon panostamisen edelle kahdeksan.

– Suomi on saatava takaisin raiteille. Vaikka on päivänselvää, että investointeja tarvitaan myös tieverkostoon, on korkea aika, että Suomessa ymmärretään uusien raideinvestointien merkitys niin ilmastonmuutoksen hillinnän kuin talouskasvunkin näkökulmasta, Li Andersson (vas.) kiteyttää.

– Varsinais-Suomelle tunnin juna on ykköstavoite liikenneinfrassa, muttei se saa tarkoittaa, että tieverkot unohdetaan, Eeva-Johanna Eloranta (sd.) tuumii.

Ville Tavio (ps.) ja Annika Saarikko (kesk.) eivät valinneet kantaansa Tunnin juna -kysymykseen. Eri mieltä Tunnin junaan panostamisesta sen sijaan olivat Kike Elomaa (ps.), Esko Kiviranta (kesk.), Sandra Bergqvist (r.) ja Vilhelm Junnila (ps.).

– Tunnin junan toteutukseen tarvitaan merkittäviä panostuksia radanvarren kunnilta, yrityksiltä ja muilta sidosryhmiltä. Se ei kuitenkaan voi olla vaihtoehto tieliikenteen kehittämiselle, Junnila toteaa.

Esitykselle, että valtion tulee tukea Turun raitiotie -hanketta on Tunnin junaa vahvempi kannatus. Neljästätoista edustajasta peräti 11 liputtaa ratikan puolesta.

– Myös kaupunkien liikennehankkeita pitää tukea valtion budjetista. Se on osa hyvää kaupunkipolitiikkaa, Petteri Orpo (kok.) toteaa.

– Raitiotieliikennettä tulee lisätä ja nopeampia yhteyksiä olla, Sofia Virta (vihr.) sanoo.

Eri mieltä väitteestä ovat Saarikko, Tavio ja Kiviranta. Johannes Yrttiaho (vas.) valitsi ei osaa sanoa -vaihtoehdon.

Ehdokkailta kysyttiin myös, pitäisikö työvoimaa pyrkiä hankkimaan ulkomailta aktiivisemmin. Tässä vastaukset jakautuivat niin, että kyllä-vastauksia on yhdeksän ja ei-vastauksia viisi.

– Tulemme tarvitsemaan merkittävissä määrin työvoimaa ulkomailta, mikäli aiomme pitää nykyisestä palvelutasosta kiinni, puoltaa Saara-Sofia Siren (kok.) kantaansa.

Eri mieltä ovat Tavio, Elomaa, Virta, Yrttiaho ja Junnila.

– Meillä on suomalaisia tekijöitä työttöminä. Heitä tulee lisäkouluttaa tarpeen mukaan. Halpatyövoimalle jyrkkä ei, Kike Elomaa kommentoi.

Ehdokkaista Mikko Lunden (ps.), Aki Linden (sd.) ja Anne-Mari Virolainen (kok.) eivät vastanneet vaalikoneen kysymyksiin.