Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalit on nyt käyty, näin homma etenee seuraavaksi – eduskunta järjestäytyy ja Rinne aloittaa hallitustunnustelut

Varsinaisten hallitusneuvottelujen alkamisen tiellä on monta mutkaa matkassa.

Uusi eduskunta aloittaa työnsä virallisesti ensi viikon torstaina 25.huhtikuuta, jolloin pidetään valtiopäivien avajaiset.

Uuden hallituksen muodostaminen käynnistyy puolestaan eduskunnan järjestäytymisen ja valtiopäivien avajaisten jälkeen.

Ainakin aluksi hallitustunnustelijaksi ryhtyy vaaleissa eniten ääniä keränneen SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne Hänen on ensitöikseen kutsuttava ryhmien edustajat neuvotteluun, jossa sovitaan yhteistuumin hallitusneuvottelujen tunnusteluvaiheen vetäjästä.

– Yhdessä sovittu hallitustunnustelija jakaa ryhmille listan kysymyksiä, joilla hän selvittää puolueiden näkemyksiä hallituksen muodostamisen kannalta keskeisiksi katsomiinsa kysymyksiin, tiedottaa valtioneuvoston kanslia.

– Sovittuun määräaikaan saamiensa vastausten ja eduskuntaryhmien kanssa käymiensä keskustelujen perusteella hallitustunnustelija ilmoittaa, minkä eduskuntaryhmien kesken neuvottelut uuden hallituksen muodostamiseksi aloitetaan.

Vasta sitten alkavat varsinaiset hallitusneuvottelut, joissa väännetään hallitusohjelmasta, sovitaan ministerien määrästä, salkkujaosta ja työnjaosta puolueittain.

Neuvottelutuloksen perusteella ja puhemiestä kuultuaan tasavallan presidentti Sauli Niinistö antaa tiedon pääministeriehdokkaasta eduskunnalle, joka valitsee pääministerin. Ehdokas valitaan pääministeriksi, jos eduskunnan äänestyksessä enemmän kuin puolet on kannattanut hänen valitsemistaan.

Eduskunnan annettua hyväksyntänsä presidentti nimittää pääministerin ja muut ministerit tasavallan presidentin esittelyssä. Läsnä ovat myös eroavan hallituksen ministerit, joille myönnetään ero.

Uusi hallitus kokoontuu heti nimityksen jälkeen järjestäytymisistuntoon, jonka aluksi ministerit vannovat virkavalan tai antavat virkavakuutuksen sekä tuomarinvakuutuksen, mikäli he eivät ole sitä jo aiemmin tehneet.

Hallituksen ensimmäisessä valtioneuvoston yleisistunnossa päätetään myös samassa ministeriössä toimivien ministerien työnjaosta, lakisääteisten ministerivaliokuntien kokoonpanosta sekä pääministerin sijaisesta ja muiden ministereiden sijaisista. Lisäksi hallituksen ohjelma annetaan tiedonantona eduskunnalle.

Eduskunta äänestää tietoantokeskustelun päätteeksi hallituksen luottamuksesta.

Työn alettua kukin ministeri käsittelee toimialaansa kuuluvat kansainväliset ja EU-asiat sekä virkanimitys- ja henkilöstöasiat. Lisäksi ministerit johtavat ministeriönsä taloussuunnittelua ja muiden yhteisten asioiden valmistelua.