Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Ilmastohuoli on vaihtunut ilmastohysteriaan" – Turku Energian Lämpö-yksikön johtaja on huolissaan poliitikkojen vaalipopulismista

Turku Energian Lämpö-yksikön johtaja Jari Kuivanen on huolissaan poliitikkojen vaalipopulismista.

Poliitikot saavat Kuivaselta kritiikkiä etenkin siitä, että energiantuotannosta puhuttaessa asioiden mittasuhteet ovat täysin hukassa.

– Poliitikkojen kannattaisi ottaa selvää asioista ja niiden suuruusluokista. Mikä energiantuotantomuoto on korvattavissa milläkin ja millaisella aikataululla. Nyt on esitetty täysin ylimitoitettuja lupauksia, joka on harhaan johtavaa ja vastuutontakin.

Esimerkiksi puheet sähkönja lämmön yhteistuotantoon sekä metsäteollisuuden sivuvirtojen hyödyntämiseen perustuvan kaukolämpöjärjestelmän korvaamisesta Turun alueella aurinko- tai tuulivoimalla Kuivanen tyrmää.

– Tämän alueen lämmittämiseen tarvitaan lämpöenergiaa noin kaksi terawattituntia vuodessa, joka tarkoittaa noin 100 000 omakotitalon vuodessa tarvitsemaa energiamäärää.

Kuivanen huomauttaa, että esimerkiksi tuulivoiman määrää tulisi merkittävästi lisätä, että se pystyisi korvaamaan nykyisen kaukolämpöjärjestelmän.

– Sopivalla paikalla ja fiksusti rakennettuna tuulivoimalla on paikkansa.

Energiantuotanto kokonaan uusiutuvilla luonnonvaroilla ei ole realistista vielä lähivuosina, mutta pitkällä tähtäimellä se on mahdollista.

Fossiilisten polttoaineiden käytön nopea vähentäminen on kuitenkin mahdollista myös nopealla aikataululla. Esimerkiksi Turun alueella on jo olemassa selkeä tiekartta siitä, miten fossiilisista polttoaineista päästään eroon.

Eniten Kuivanen on huolissaan kokoomuksen energia- ja ilmastovastaavan Kai Mykkäsen Uuden Suomen Puheenvuoro-blogissa julkaistusta kirjoituksesta, jossa Mykkänen ehdottaa, että nykyinen lämmön ja sähkön yhteistuotanto korvattaisiin lämpöpumpuilla.

Mykkäsen mukaan tämä todennäköisesti tarkoittaisi matalampia lämmityskustannuksia asukkaille.

Kuivanen tyrmää Mykkäsen puheet epärealistisina. Näkemystään hän perustelee Turku Energian tekemillä laskelmilla siitä, mitä siitä seuraisi, jos nykyinen kaukolämpöjärjestelmä korvattaisiin maalämmöllä.

Jos Turun seudun kaukolämpö korvattaisiin kokonaan maalämmöllä, pelkästään Turun seudulle pitäisi rakentaa maalämpöreikiä noin 65 000 kappaletta. Niiden pinta-ala olisi 4 000 hehtaaria, joka vastaa noin 20 prosenttia koko Turun kaupungin pinta-alasta.

Laskelmien mukaan reikien ja lämpöpumppujen hinnaksi tulisi Turun seudulla noin 650 miljoonaa euroa.

– Kaikkein epärealistisinta Mykkäsen ehdotuksessa on, että tätä tuettaisiin verohelpotuksilla. Täysin järjetöntä.

– Minulla ei ole mitään lämpöpumppuja vastaan, mutta niillä ei korvata yhteistuotantoa.

Kuivasen mielestä Suomessa ilmastohuoli on vaihtunut ilmastohysteriaan.

–Usein unohdetaan, mikä on Suomen merkitys globaalisti. En näe, että paniikilla saadaan mitään hoidettua. Suomi on yksi eniten päästöjä vähentäneitä kansakuntia viime vuosien aikana.

Vaikka Suomen osuus päästöistä on maailmanlaajuisesti pieni, henkilöä kohden päästöt ovat Suomessa suuria.

Kuivasen mukaan päästöjä tulee vähentää, mutta kestävällä tavalla yhteiskunnan ja asiakkaiden huoltovarmuus ja tasapuolisuus huomioiden.

– Jos emme huolehdi raskaan teollisuuden toimintaedellytyksistä Suomessa, niin teollisuus siirtyy muualle ja silloin globaalisti päästöt varmasti kasvavat, Kuivanen toteaa.