Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kansallismuseon arkkitehtikisa keräsi 179 ehdotusta, huikeita visioitakin mukana – "Taso näyttää varsin hyvältä"

Kansallismuseon lisärakennuksen arkkitehtuurikilpailuun saapui 179 ehdotusta.

Arkkitehtuurikilpailun palkintolautakunta julkisti työt perjantaina ja kertoi, että se aloittaa ehdotusten arvioinnin.

Myös yleisö pääsee tutustumaan töihin kilpailun verkkosivulla. Joukossa on sekä perinteikkäitä nykyisen Kansallismuseon arkkitehtuurista inspiraatiota hakeneita töitä että futuristisia ehdotuksia.

Monessa työssä lähtökohtana on säilyttää museon pihan vehreyttä, jolloin lisärakennus on sijoitettu osin tai kokonaan maan alle.

Kilpailun toiseen vaiheeseen kelpuutetaan 2–5 ehdotusta. Kilpailulautakunnan mukaan jatkoon pääsijät ovat selvillä 11. kesäkuuta mennessä.

Palkintolautakunnan arkkitehtijäsen (SAFA) Jyrki Tasa kertoo olevansa tyytyväinen saapuneiden ehdotusten määrään ja tasoon.

– Lukumäärä tuntuu sopivalta. Kun työt on nyt pintapuolisesti käyty läpi, taso näyttää varsin hyvältä. Näkyvimpiä eroja suunnitelmissa on ensi katsomalta pihapuiston käsittelyssä sekä siinä miten laajana ja korkeana uusi rakentaminen nousee pihatilaan, Tasa sanoo tiedotteessa.

Palkintolautakunta ei tässä vaiheessa kommentoi yksittäisiä ehdotuksia.

Suunnittelukilpailu käydään anonyymisti ja luottamuksellisesti, eli tuomaristo ei tiedä mitään ehdotusten tekijöistä.

Palkintolautakunta työskentelee siis samoin tiedoin kuin yleisö, joka voi tutustua töihin verkossa sivulla www.uusikansallinen.fi/kilpailutyot

Palkintolautakunta arvioi ehdotuksia muun muassa arkkitehtonisen kokonaisotteen jaa innovatiivisuuden, tilaratkaisujen joustavuuden, rakennettavuuden ja kokonaistaloudellisuuden näkökulmasta.

Huomiota saa myös se, kuinka lisärakennus sijoittuu kaupunkikuvaan ja ympäristöönsä.

Lautakunnan puheenjohtaja on Senaatti-kiinteistöjen operatiivinen johtaja, arkkitehti SAFA Juha Lemström.

Edustajia on muun muassa opetus- ja kulttuuriministeriöstä, Museovirastosta, Suomen kansallismuseosta, Helsingin kaupungilta ja Suomen Arkkitehtiliitosta. Lisäksi lautakunnassa on kutsuttuja asiantuntijajäseniä.

Voittajatyö on selvillä joulukuussa 2019. Jos rakentaminen alkaa suunnitellusti, historiallisen museorakennuksen, uuden lisärakennuksen sekä pihapuiston muodostama uusi kokonaisuus avataan yleisölle vuonna 2025.

Rakentamisen aikana Kansallismuseo pysyy avoinna yleisölle.