TPS Salibandy selviytyi historiallisesti finaaleihin – mistä kaikki alkoi noin 25 vuotta sitten?

Viikonloppuna historiansa ensimmäisen finaalipaikan miesten Salibandyliigassa saavuttanut TPS Salibandy on noussut kaiken kansan huulille vasta parina, kolmena viime vuonna, kun menestystoiveiden toteutuminen on tullut lähemmäksi. Seura syntyi kuitenkin jo vuonna 1995 osaksi Suomen tunnetuinta urheiluseurabrändiä.

TPS Salibandyn taustaan liittyy vahvasti turkulainen I.K.A. SBS -seura, joka pelasi salibandyn miesten pääsarjaa kaudella 1994-95. Joukkue putosi liigasta yhden kauden jälkeen ja luovutti 1. divisioonan paikkansa ihkauudelle TPS Salibandylle.

TPS Salibandy oli syntyä jo ennen kauden 1993-94 alkua. I.K.A. SBS:n pelaaja ja myöhemmin TPS Salibandyn ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittu Toni Sirkiä (nykyinen Sjöroos) keskusteli tuolloin epävirallisesti TPS:n jääkiekkopuolen toimitusjohtaja Jyrki Santalan kanssa salibandyn liittämisestä Palloseuraan. Santala totesi asian kiinnostavan, mutta halusi ensin katsoa, miten I.K.A. SBS pärjää liigatasolla. Kun I.K.A. SBS tippui liigasta, päättivät I.K.A. SBS, XL ja Team Bundys tarjota TPS:lle ykkösdivisioonan sarjapaikan lisäksi tuplamäärän jäseniä.

Joukkueiden edustajat esittelivät silloin TPS Jääkiekko ry:n hallitukselle. Kokouksessa päätettiin, että TPS Salibandy on Turun Jääkiekko ry:n alainen yhdistys, joka kuitenkin toimii itsenäisesti niin taloudellisesti kuin juridisestikin.

I.K.A. SBS, XL ja Team Bundys olivat kaveriporukoiden joukkueita, TPS Salibandy oli yksi seura. Seurakäsitteen sisäistäminen ei ollut helppoa. Pelaajat, jotka käytännössä myös pyörittivät seuran toimintaa, joutuivat yhtäkkiä miettimään oman joukkueen touhujen lisäksi seurakokonaisuutta.

Pelaaminen oli jokaiselle pääasia. Kaikki mitä tehtiin, tehtiin pelaamisen varjolla. Seuran kehittämistä ei kukaan oikein jaksanut pohtia. Miesten edustusjoukkue, joka oli perinyt I.K.A:n 1.divisioonapaikan, oli muutaman ensimmäisen kauden hajallaan.

Joukkueet rakennettiin niin, että ensin päätettiin maalivahti, sitten neljä puolustajaa. Loput olivat hyökkääjiä. Edustukseen saattoi päästä kaveri, joka oli edellisellä kaudella pelannut jääkiekkoa. Valmentajilla oli siihen aikaan yleensä vähemmän kokemusta salibandysta kuin pelaajilla. Edustus ajautuikin ensimmäisellä kaudella putoamiskarsintoihin, joissa tuupovaaralainen TuuU passitti TPS:n kehittymään 2.divisioonaan.

TPS Salibandy käynnisti heti ensimmäisenä vuonnaan junioritoiminnan, josta viisaasta päätöksestä seura saa nyt nauttia. Juniorityö lisäsi heti määrällisesti seuran jäsenien määrää ja hommia ei enää voinut tehdä talkoopohjalta. TPS Salibandy palkkasi ensimmäiseksi päätoimiseksi työntekijäkseen Timo Tuomisen, joka aloitti toiminnanjohtajana vuonna 1998. Siitä alkoi TPS:n maltilla rakennettu nousu maan huipulle.

Miesten edustusjoukkue nousi Salibandyliigaan kaudeksi 2007-08.

Teksti perustuu vuonna 2005 julkaistuun TPS Salibandy ry:n 10-vuotishistoriikkiin, jonka toimitti Teemu Nurmi.

Finaalit pitkästä aikaa paras seitsemästä -systeemillä

Miesten Salibandyliigan voittaja ratkesi kolmena edellisenä keväänä niin sanotussa superfinaalissa eli Suomen mestari selvisi yhden ottelun perusteella. Kaudesta 2018–2019 lähtien miesten Salibandyliigassa pelataan finaalit jälleen paras seitsemästä -järjestelmällä.

Superfinaali-tapahtumien järjestelyvastuu on ollut SSBL Salibandy Oy:llä ja Salibandyliitolla. Jatkossa finaalisarjojen sekä järjestely- että taloudellinen vastuu siirtyy finaalijoukkueille.

Finaalit Classicin ja TPS:n välillä alkavat 13.4. Tampereella. Turun ensimmäinen peli on 16.4.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut