Sekaruoka tuottaa eniten hävikkiä Turun ruokapalveluissa

toimitus

Turun kaupunki on selvittänyt keittiöverkon ja kaupungin ostamien ruokapalveluiden hiilijalanjälkeen vaikuttavia tekijöitä. Selvityksen mukaan suurimmat kasvihuonekaasujen päästölähteet Turun ruokapalvelutuotannossa ovat tavallisen sekaruoan tuotanto ja ruokahävikki.

Hiilijalanjälkeä tullaan käyttämään ohjaavana tekijänä sekä keittiöverkon suunnittelussa että apuna kehitettäessä ruokapalveluita ilmastoystävällisemmäksi yhteistyössä palveluntuottajien kanssa.

Turun strateginen hankinta on ollut mukana Suomen ympäristökeskuksen (Syke) toteuttamassa ja Sitran rahoittamassa Kiihdyttämö -hankkeessa ruokapalveluiden hiilidioksidikuormaan vaikuttavien tekijöiden selvittämiseksi. Projektissa analysoitiin sivistystoimialan viidestä ruokapalvelun alueesta kaksi, mutta tulokset ovat skaalattavissa laskurin avulla koko Turun tilanteen suunnitteluun.

Selvityksen mukaan suurimmat kasvihuonekaasujen päästölähteet Turun ruokapalvelutuotannossa ovat tavallisen sekaruoan tuotanto (selvityksessä 84 prosenttia kokonaispäästöistä) ja ruokahävikki (10 prosenttia selvityksen kokonaispäästöistä).

Ruoan jälkeen seuraavaksi eniten päästöjä aiheutuu keittiöiden energiankulutuksesta (selvityksessä 6 prosenttia).

Kommentoi

Palvelut