Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

KRP epäilee: Eduskuntavaalien tulospalveluun tehtiin verkkohyökkäys – "Viranomaiset ovat valmistautuneet kyberrikoksiin vaalien yhteydessä"

Keskusrikospoliisi (krp) tutkii palvelunestohyökkäystä, joka tehtiin poliisin mukaan eduskuntavaalien tulospalveluun viikonloppuna. Asiaa tutkitaan epäiltynä törkeänä tietoliikenteen häirintänä.

– Esitutkinta on aivan alkuvaiheessa, joten rikosnimike saattaa tarkentua tutkinnan edetessä, kertoo tiedotteessa tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Leponen Keskusrikospoliisiin sijoitetusta Poliisin Kyberkeskuksesta.

Poliisin mukaan kohteena ollut palvelu ei liity varsinaiseen äänestämiseen eikä ääntenlaskentaan, vaan vaalituloksesta raportoimiseen. Näin ollen hyökkäyksen avulla ei voi vaikuttaa vaalien tulokseen.

Poliisin mukaan viranomaiset ovat varautuneet tämänkaltaisiin epäiltyihin kyberrikoksiin vaalien yhteydessä.

– Ylipäätään julkisiin palveluihin kohdistuvat hyökkäykset ovat varsin yleisiä ja etenkin ajankohtaiset tai julkisuudessa esillä olevat palvelut ovat usein houkuttelevia kohteita, Leponen luonnehtii tiedotteessa.

Vaalien virallistatulospalvelua ylläpitää Suomessa oikeusministeriö vaalit.fi-osoitteessa.

VaalijohtajaArto Jääskeläinenoikeusministeriöstä sanoo Ylelle, että palvelunestohyökkäys tehtiin sunnuntaina varhain aamuyönä. Jääskeläisen mukaan hyökkäys oli lyhytkestoinen ja laadultaan heikko.

– Varmaankin vaalit-fi-sivustolla oli hitautta, mutta tuskinpa kovin moni ihminen oli siellä muutenkaan aamuyön tunteina mitään etsimässä, Jääskeläinen kommentoi Ylelle.

Omat vaalitulospalvelunsa on myös Ylen uutisilla sekä monilla kaupallisilla tiedotusvälineillä.

Krp:n mukaan epäiltyjä ei tällä hetkellä ole tiedossa. Krp jatkaa rikoksen selvittämistä.

Edit klo 10.45: Lisätty Arto Jääskeläisen kommentti Ylen uutisille.