Tanssimies Pertti ärsyyntyi ruotsinlaivojen "pikkuprinsessoista" – nyt Tallink Silja selittää Hesarille, miksi lapset kukkuvat yökerhossa jopa kello 24 asti

Helsinkiläismies kertoi mielipidekirjoituksessaan vanhempien viihtyvän drinkkiensä äärellä, kun lapset valtaavat tanssilattian ilman aikuisten huolenpitoa.

Lapsiperheillä on usein eri säännöt merillä kuin maissa.   Kaisa Paastela

Crista Lassfolk-Feodoroff

Risteilylaivoilla matkustavien lapsiperheiden vanhempien alkoholinkäyttö on puhuttanut laajalti viime aikoina, kiitos suositun televisiosarjan M/S Romanticin. Ohjelmassa katsojat joutuvat seuraamaan kauhun vallassa pienen pojan jäämistä heitteille, kun viina vie aikuisia.

Laivoilla työskentelevät toppuuttelivat sanomalla, että kyseessä on hyvin marginaali ilmiö.

Nyt aihe nousee keskusteluun Helsingin Sanomien yleisönosastolla tiistaina julkaistun mielipidekirjoituksen myötä. Kirjoittaja on helsinkiläinen Pertti, joka ihmettelee risteilylaivan yökerhossa iltamyöhään telmiviä lapsia, joista vanhemmat eivät huolehdi.

Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Njöd huomauttaa lehden haastattelussa alaikäisten olevan aina risteilyllä huoltajansa vastuulla.

Viestintäjohtajan mukaan alaikäiset lapset saavat olla laivan yökerhossa kello 23 alkavaan keskiyön esitykseen asti, jonka jälkeen alle 18-vuotiaat ohjataan yökerhosta pois.

Sama nukkumaanmenoaika on myös Viking Linen laivoilla Helsingistä Tukholmaan matkattaessa, mutta tulomatkalla se on kello 22 aikaerosta johtuen.

Turusta Tukholmaan matkustettaessa lapset saavat olla yökerhossa puoleen yöhön asti.

Tallinkilla alaikäisiltä näkemättä jäävän keskiyön show´sta esitetään iltayhdeksältä supistettu versio, joka on tarkoitettu koko perheelle.

– Riippuu hirveästi lasten iästä, kumman esityksen perheet haluavat katsoa. Yleensä pienimmät lapset lähtevät alkuillan show’n jälkeen nukkumaan. On kuitenkin monia perheitä, joissa on teini-ikäisiä ja he voivat hyvin katsoa vanhempien kanssa keskiyön show’n eikä heitä sieltä ohjata pois, Nöjd kommentoi Helsingin Sanomissa.

Risteilyaluksien yökerhoissa on usein lapsille alkuillasta oma disko ja ohjelmaa.

Nöjd muistuttaa haastattelussaan, että laiva on tarkoitettu kaikenikäisille matkustajille. Tukholman-risteilyillä on vuosittain noin kolme miljoonaa matkustajaa. Lapsiperheiden osuus matkustajista on noin 65 prosenttia.

–Monesti perheillä on laivamatkalla lapsille hieman erilaiset säännöt kuin normaalisti. He saavat esimerkiksi valvoa myöhempään, Nöjd huomauttaa haastattelussaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää