Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Suomeen saatiin nyt paniikkivaalit” – politiikan asiantuntija arvioi, miksi perussuomalaisten kannatus jatkaa nousua

NÄKÖKULMA Ilmastonmuutospaniikki aiheutti vastareaktion, joka sataa vaaliviikolla perussuomalaisten laariin, uskoo Tamperelaisen politiikan asiantuntija.

Vaalijännitys kasvaa ja varsinaiseen vaalipäivään on enää viisi päivää. Politiikan tutkija Pertti Timonen, mitä sunnuntaina on luvassa?

– Nyt näyttää siltä, että vaalit voisi jo nyt nimetä paniikkivaaleiksi.

Avaa hieman?

– Puolueet ovat olleet viime kuukaudet paniikissa ensin maahanmuuttokeskustelun ja sitten hallitussekoilun kanssa. Nyt viime viikkoina ilmastomielenosoituksissa kylteissä on kerrottu, että ilmastomuutoksen takia kuuluukin panikoida.

Ketä paniikki nyt palvelee?

– Nyt näyttää siltä, että ilmastokeskustelu alkaa suosimaan vihreiden ohella myös perussuomalaisia. Se on näkynyt jo viimeisissä gallupeissakin.

Miten tässä näin kävi?

– Ilmastonmuutos on tärkeä asia. Esimerkiksi fossiilisten polttoaineiden käyttöön pitääkin vaikuttaa. Ihmisten arjen valintoihin puuttuminen on kuitenkin huonoa poliittista psykologiaa. Henki on monella se, että Helsingin Kallion punavihreästä kuplasta ei ole syytä lähteäneuvomaan, millä minä saunani lämmitän. Syyllistäminen ja tuputtaminen on synnyttänyt myös vastareaktion ja tämä tuntuu juuri nyt satavan selvästi niin kutsutulla realistisella linjalla erottautuneiden perussuomalaisten laariin.

Pidätkö mahdollisena, että perussuomalaiset voivat nousta toiseksi suurimmaksi puolueeksi?

– Tuota taustaa vasten se ei ole ollenkaan poissuljettua.

Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa äänestysprosentti oli 66,9 ja Suomessa asuvilla 70,1. Miten käy näissä vaaleissa?

– En ole nähnyt suuria merkkejä, että se nousisi. Vähemmän äänestävistä ihmisryhmistä ilmastokeskustelu voi toki innostaa nuoria ja vahva protestimieliala voi tuoda perussuomalaisille tavallisesti nukkuvia äänestäjiä. Nyt näyttää siltä, että äänestysaktiivisuus on viime vaalien äänestämiskampanjoista huolimatta jäänyt tuohon 70 prosentin kieppeille. Siitä se tuskin nousee muulla kuin äänestyspakolla.

Kerro vielä miksi sunnuntaina pitää lähteä uurnille?

– Yksilön kannalta kysymys on filosofisesti vaikea. Yhteiskunnan kannalta olisi tärkeää, että valintojen takana on mahdollisimman monen ihmisen kanta. Politiikkaa tarvitaan heti, kun on kaksi ihmistä ja asioista täytyy sopia. Yksi ihminen voi tehdä asiat itsevaltaisesti oman mielensä mukaan.