Suomalaisten mielestä sisu voi johtaa uupumukseen ja sydämettömyyteen – "Antautuminen voi olla joskus tarpeen"

Tutkimuksen mukaan sisu on sisäistä voimaa. Se on myös kykyä tarttua toimeen ja saada asioita aikaiseksi.

Sisun olemusta kartoitettiin tieteellisellä tutkimuksella, johon osallistui yli tuhat ihmistä. Tutkimus tehtiin sosiaalisen median kyselyillä muun muassa Facebookissa ja Twitterissä. 80 prosenttia vastaajista oli naisia ja 95 prosenttia suomalaisia.

Osallistujilta kysyttiin, mitä sisu heille tarkoittaa.

Sisututkimuksen tehnyt Aalto-yliopiston väitöskirjatutkija Elina Lahti kertoo, että sisu voi mennä myös alueelle, joka ei enää tuekaan hyvinvointia.

– Sisu on kuin tuli, joka voi mennessään polttaa kaiken. Saattaa tuntua häpeälliseltä, ettei jaksakaan, epäonnistuu ja joutuu pyytämään apua. Siinä kohtaa tarvitaan itsetuntemusta ja laajempaa armollisuuden kulttuuria, jotta sisu ei käänny sisukasta vastaan.

Sisu on selviämisen elinehto, mutta ilman lempeyttä se voi johtaa sydämettömyyteen. Liian sisukas voi olla armoton paitsi itseä myös toisia kohtaan. Sisuuntunut ei ehkä tiedä, koska kannattaa lopettaa. Hän jatkaa saman asian yrittämistä odottaen eri tulosta.

Tutkija Lahti toteaa sisun olevan parhaimmillaan joustava ja mukautuva, ei sokea eikä pakonomainen. Se perustuu tilanteesta tehtyyn arvioon. Sisun avulla tilanteesta voi löytää hyvää sen sijaan, että taistelisi tilannetta vastaan. Antautuminenkin voi olla joskus tarpeen

Lahden mukaan sisua ei pidä vertailla, vaan sitä voi pitää oman itsetuntemuksen välineenä.

– Elämän ei tule olla jatkuvaa kamppailua, mutta ei myöskään mukavuusalueella makoilua. Tasapaino tulee löytää, jolloin myös omat kyvyt tulevat tutuiksi, sanoo Lahti.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut