Kaksi naista pohti, mistä baarista löytyy hyvännäköisimmät ja älykkäimmät miehet – Jussi kuuli keskustelun ja nyt tulos on kaikkien luettavissa

KIRJAT Jussi Lehmusveden kirjan päähahmo haluaa lapsen, jolla on Facebook-gurun geenit.

Jussi Lehmusvesi istuu portailla hotelli Kämpissä, jonne korsolainen vähävarainen nainen pyrkii hänen kirjassaan. Korson ja Kämpin välinen matka on kuvaannollisesti pitempi kuin kilometreissä mitattuna. – Samaan tapaan kuin naisen etäisyys yhteen maailman ehkä vaikutusvaltaisimmista miehistä, Mark Zuckenbergiin, kirjailija selvittää. Johanna Erjonsalo

Leena Koivisto

Vantaan Korsosta hotelli Kämpiin Helsinkiin on pitkä matka. Ainakin Jussi Lehmusveden uudessa kirjassa, jonka päähenkilö Jenni Passi on korsolainen pienituloinen kauneushoitolan työntekijä.

Ylelliseen Kämpiin Jenni kuitenkin päätyy vertailtuaan ensin elämäänsä kauneushoitolassa pakkeloitaviin, sampanjaa lipittäviin asiakkaisiin ja suututettuaan miesystävänsä vauvahaaveillaan. Sinne hänet vie vankka päätös hankkia omin keinoin lapsi ja tälle omaansa parempi tulevaisuus parhailla mahdollisilla geeneillä.

Jennin logiikan mukaan älykkyys on hyvinvointielämän saavuttamiseen paras tae ja älykkyyden paras takuumies Suomeen sopivasti saapuva ja Kämpin Mannerheim-sviittiin majoittuva Facebookin perustaja Mark Zuckerberg.

Operaatio Zuckerberg on Lehmusveden toinen romaani, jonka sisällön kannalta merkityksellisen keskustelun kirjailija kertoo kuulleensa jo muutama vuosi sitten puolivahingossa helsinkiläisessä baarissa.

– Kaksi naista pohti, mistä baareista parhaiten löytyisi hyvännäköisiä ja älykkäitä miehiä lapsen hedelmöittämiseen. He eivät halunneet suhdetta, vaan ainoastaan hetkeksi hyvillä ominaisuuksilla varustetun miehen.

Kuulemansa ensin hämmentämä Lehmusvesi alkoi googlailla ja löysi paljon keskustelua, joka käsitteli naisten erilaisia mahdollisuuksia saada lapsi ilman miessuhdetta.

– Sittemmin myös omassa ja ystävien tuttavapiirissä osoittautui olevan useampikin itsellistä lapsen hankintaa suunnittelevaa naista.

Niinpä Lehmusvesi teki päähenkilöstään toiminnallisen hahmon, joka ottaa ohjat omiin käsiinsä.

– En missään tapauksessa halunnut hänen muuttuvan passiiviseksi tai uhriksi, kuten alemman sosiaaliluokan naiset usein kirjoissa esitetään.

Länsi-Vantaalla parikymppiseksi asti asunut Lehmusvesi aikoi ensin tehdä Jennistä martinlaaksolaisen.

– Kirjaan tuli kuitenkin kohta, johon tarvittiin Helsingin keskustaan pitempi junamatka kuin 20 minuuttia.

Päätöstä vahvisti junailu Korsoon.

– Siellä sattui tulemaan kirjan kannalta juuri oikeanlaisia ihmisiä vastaan.

Satiirinen tarina kulkee komiikan keventämänä ja sutjakkaasti toimittajana työskentelevän kirjoittajansa tiiviinä pitämällä tyylillä. Kepeydestä huolimatta se sisältää niin yhteiskunnan kuin koko ihmiskunnan tasolla merkittäviä asioita dna:n käytöstä eriarvoistumiseen, algoritmeihin ja tekoälyn valtaan.

Algoritmeihin kirjailija törmäsi oikeastikin kirjoittamisprosessin aikana.

– 11 vuotta sitten tupakoinnin lopettaneena minun oli yhtä henkilöhahmoa varten päivitettävä tietojani tavallisimmista tupakkamerkeistä. Äkkiä koneelleni alkoi ilmestyä mainoksia muun muassa tupakoinnin vieroituslääkkeistä ja korvaushoidoista. Sama ilmiö iski monessa muussakin asiassa.

Identiteettien aitoudesta ei kirjassa anneta varmuutta. Jenni tapaa korsolaisessa Sir Kippis -karaokepubissa ”Proffan”, joka antaa ymmärtää olevansa yliopistomies ja onkin sitten vahtimestari – ehkä.

– Kirjassa on näitä valeprofiileja, eikä mikään olekaan varmaa. Minusta se tunne kuvaa tätä meidän aikaamme aika hyvin.

Jussi Lehmusvesi

Helsinkiläinen toimittaja ja kirjailija.

Syntynyt Vantaalla 1972.

Operaatio Zuckerberg (220 sivua, Aula & Co, 2019) ilmestyi 13.3.

Vainikkala (Aula & Co, 2017).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää