Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Voisiko Perussuomalaiset nousta hallitukseen ilman Jussi Halla-ahoa? – Politiikan dosentti kommentoi erikoista esitystä ja antaa oman ennusteen hallituspohjaksi

EDUSKUNTAVAALITKun kaikki puolueet ovat kampanjoimassa oppositioasenteella, ei hallituksen kasaaminen ole helppoa. Näin valtio-opin dosenttiPertti Timonen ratkaisisi ongelman.

Vaaleihin on aikaa puolitoista viikkoa, mutta eiköhän me mennä ihan reilusti asioiden edelle ja valita tuleva hallitus. Pertti Timonen, montako puoluetta otetaan mukaan?

– Neljä puoluetta on optimi. Siitä on hyvä lähteä. Kukaan ei muistele hyvällä Kataisen kuuden puolueen sateenkaarihallitusta.

Kun Antti Rinteen suosikkipohjalla, jossa demarien lisäksi mukana ovat vihreät ja vasemmistoliitto, ei saada todennäköisesti enemmistöä, niin hallitustunnustelijan on nöyrryttävä ja pyydettävä joko kokoomus tai keskusta kaveriksi. Kumman hän ottaa?

– Tämä on tiukka. Punamullasta on nyt puhuttu enemmän, mutta muisteleekohan Rinne vielä viime hallitusneuvotteluja, joissa Sipilä valitsi demarien sijaan kokoomuksen? Asia voi olla hampaankolossa. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että keskustan kannatus jää sataan vuoteen puolueen heikoimmaksi. Onkohan sillä edes halukkuutta lähteä hallitukseen? Juuri nyt kallistun niukasti sinipunalle.

Vihreät ovat todennäköisesti mukana eli onko perussuomalaisten tie tukossa?

– Se ei ole täysin tukossa. Näiden kahden mahtuminen samaan hallitukseen voi olla vaikeaa, mutta ihan viime aikoina kannat perussuomalaisten hallitukseen tuloon ovat lientyneet. On esitetty, että puolue voisi olla hallituksessa ilman puheenjohtajaansa Jussi Halla-ahoa. Tämä olisi erikoinen tilanne. Kyllä puheenjohtajan pitää olla hallituksessa.

Entä mahtuvatko vasemmistoliitto ja kokoomus samaan hallitukseen?

– Sekin voi olla ongelma. Vaikka ne olivatkin mainitussa Kataisen hallituksessa mukana.

Josta vasemmistoliitto lähti ovet paukkuen ennen vaaleja. Enää olisi tilaa yhdelle täyttöpuolueelle. Tämä ei kai ole vaikea...?

– RKP on ollut nyt yhden kauden poissa hallituksesta ja hinku takaisin on varmasti kova. Voi olla, että he lähtevät, vaikka saisivat vain yhden ministeripaikan.

Eli nyt puolueet pöytään: demarit, kokoomus, vihreät ja RKP. Näilläkö mennään?

– Se on ainakin yksi todennäköisimmistä vaihtoehdoista.

No hyvä. Näinkö helppoa se on?

– Ei. Hallitusneuvotteluista tulee varmasti pitkät ja vaikeat. Kun hallitus on toimitusministeriö, tuntuu siltä, että kampanjoinnissa kaikki ovat oppositiopuolueita ja kaikki yrittävät unohtaa hallituksen. Muutoksen kaipuu väreilee nyt vahvasti ilmassa. Lisäksi EU-vaalit sekoittavat pakkaa.

Eli jos valkoinen savu Vatikaanissa kertoo paavin valinnasta, savu juhannuskokosta voi kertoa hallituksen valinnasta Suomessa?

– Se on aika lähellä. Nyt näyttää siltä, että Suomi on sairastumassa Ruotsin tautiin eli hallitusneuvottelut venyvät ennätyspitkiksi.