VAALIKONE Ratikka on jakanut Turun kunnallispäättäjät aika lailla kahtia, mutta eduskuntavaaliehdokkaista ratikkaa vastustaa vain reilu neljännes.
Valtion tulee tukea Turun ja muiden kaupunkien raitioteiden rakentamista. Tätä mieltä on 63 prosenttia Turkulaisen vaalikoneen ehdokasvastaajista.
Turkulaisittain mielenkiintoista on, että Turun suurista puolueista kokoomuksen ja demareiden rivit ovat kysymyksessä eniten levällään. Eduskuntavaaliehdokkaista kokoomuksesta ratikkaa kannattaa 53 prosenttia ehdokkaista.
– Valtio antaa jo nyt seudullisiin joukkoliikenneratkaisuihin nk. joukkoliikennetukea, joten asia on varsin selvä. Raitioteiden rakentamista tulee pohtia vaikutuksiltaan pitkälle tulevaisuuteen, valtion rahoitusta ratikkaan puoltava kokoomuksen Janne Aso toteaa.
– Olemassaolevaan kaupunkirakenteeseen jäykän raitiotieverkon rakentaminen ei ole tarkoituksenmukaista. Joukkoliikenteen kehittämiseen tulee määrätietoisesti panostaa, vastaa saman puolueen Veli-Pekka Nurmi
Demareissa ratikkaa kannattava Miika Tiainen muistuttaa valtionrahoituksen tärkeydestä.
– Raitioteiden rakentaminen on ilmastoystävällisen ja kapasiteetiltaan tehokkaan joukkoliikenteen luomista, jota valtion on syytä helpottaa tuellaan. Valtio oli mukana tukemassa myös Tampereen ratikkaa, joten on järkevää, että se on jatkossakin mukana.
Samassa puolueessa Niina Alho taas empii ratikkaa.
– Kunnat tarvitsevat valtion tukea mahdollisen raideliikenteen rakentamiseen. En kuitenkaan ole varma siitä, että raitiotie on Turun seudulla juuri nyt ajankohtainen.
Vihreiden ja vasemmistoliiton edustajat ovat lähes poikkeuksetta ratikan kannalla. Matti Föhr kiteyttää, että valtion on avattava kukkaron nyörejään.
– Näin isoissa hankkeissa valtion rooli on selvästi olemassa. Turun ympäryskuntia ei voi asettaa maksajiksi jos raitiotie ei niihin ylety.
Kaikki ehdokkaat eivät raitiotielle lämpene. Vastanneista 27 prosenttia vastustaa valtion tukea Turun ja muiden kaupunkien raitioteille. Kriittisiä ollaan etenkin perussuomalaisissa, sinisissä ja keskustassa.
Ville Tavio (ps.) perustelee kielteistä kantaansa verovarojen harkinnanvaraisella käyttämisellä. Hän katsoo, että Suomen väestömäärillä raitioliikenteen rakentaminen ei ole yleisesti kustannustehokasta.
Samoja ajatuksia on keskustan Pekka Myllymäellä
– Rahaa on jo valutettu Tampereelle ja Helsinkiin. Turun raitiotie on eräiden arvioiden mukaan jopa 500 miljoonan euron hanke: Kestääkö turkulaisten palvelutuotanto näin kalliin hankkeen? Jos Turku valitsee raitiotien, on sitä päätöstä kunnioitettava. Mutta valtion rahaa siihen ei tule upottaa, hän arvioi.
Kriittisyyttä löytyy muistakin puolueista.
– Jos kunnalla on varaa ja halua, niin kunta voi varmasti rakentaa raitiotiensä itse ilman valtion tukea, Niko Kivimäki (kd.) kiteyttää.
– Maailmalla on jo olemassa prototyyppi raitiovaunusta, joka ei tarvitse raiteita. Eiköhän kaupallinen versio siitä valmistu kauan ennen kuin raitiotiet saataisiin vedettyä Turun seudulle, Eija Riihilahti (Liike Nyt) puolestaan muistuttaa. Turkulaisen vaalikoneeseen vastasi 131 ehdokasta Varsinais-Suomesta.