Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Politiikan tutkija ennustaa tuoreiden kannatuslukujen pohjalta vaikeita hallitusneuvotteluja – "Kaksi on melko varmaa hallitukseen menijää"

Eduskuntavaaleihin on enää kaksi viikkoa, joten Ylen julkistamilla puolueiden kannatusluvuilla voi jo yrittää hahmotella tulevan hallituksen kokoonpanoa. Tampereen yliopiston valtio-opin dosentin Pertti Timosen mukaan SDP on edelleen vahvoilla hallituksen muodostajaksi, vaikka sen kannatus olikin pudonnut 1,2 prosenttiyksikköä edellisestä mittauksesta. Kannatus on nyt 20,1 prosenttia.

– Aika varmana voi pitää, että SDP on hallituksessa, sillä se tuskin luopuu paalupaikastaan. Vihreät on toinen lähes varma hallituspuolue, sillä se sopii lähes mihin tahansa kombinaatioon, jossa perussuomalaiset eivät ole mukana.

Neljän puolueen hallitus on Timosen mukaan todennäköinen.

– Liian monen puolueen hallitus toimisi huonosti. Sen näimme Jyrki Kataisen hallituksesta, jossa oli kuusi puoluetta, Timonen vertaa.

Yksi mahdollinen kokoonpano olisi SDP:n, keskustan, vihreiden ja vasemmistoliiton muodostama hallitus. Sillä olisi mielipidemittauksen perusteella takanaan 122 edustajaa.

– Se olisi varsin vahva pohja. Mutta haluaako keskusta hallitukseen, jos se kärsii vaalitappion? Timonen pohtii.

Keskustan kannatus oli Ylen mittauksessa 14,4 prosenttia, kun puolue edellisissä eduskuntavaaleissa sai 21,1 prosenttia äänistä.

Jos keskusta ei olisi menossa hallitukseen, SDP:n olisi pohdittava hallituksen muodostamista kokoomuksen tai perussuomalaisten kanssa. Vaihtoehtoja on lukuisia: SDP:n, kokoomuksen ja perussuomalaisten kolmen puolueen hallituksella olisi 110 paikkaa eduskunnasssa, kristillisillä täydennettynä 114.

SDP ja kokoomus voisivat lähteä kimppaan myös vihreiden ja RKP:n kanssa (111 paikkaa) tai vihreiden ja vasemmistoliiton kanssa (121).

– Vasemmistoliittoa ja kokoomusta on kyllä vaikea nähdä samassa hallituksessa, se olisi varmaan ongelmallista, Timonen arvelee.

Vasemmistoliiton ja kokoomuksen suhde on hänestä lähes yhtä vaikea kuin vihreiden ja perussuomalaisten, joita tuskin nähdään pitkään aikaan samassa hallituksessa.

Entä kelpaisiko perussuomalaiset ylipäätään hallitukseen minkään puolueen kanssa?

– Nyt on varmaan juuri niin kuin Jussi Halla-aho eilen sanoi vaalitentissä: perussuomalaisia vastustetaan näkyvästi vaalien alla, mutta todellisuudessa näkemykset ovat lievempiä. Sanoisin että mielipiteet perussuomalaisista ovat lientyneet viime aikoina.

Parlamentarismin opinkappaleisiin kuuluu, että vaalivoittajat nousevat hallitukseen, Timonen muistuttaa. Perussuomalaisten kolmas jytky on lähellä, sillä puolueen kannatus oli noussut 1,8 prosenttiyksikköä edellisestä mittauksesta, ja puolue olisi näillä luvuilla kolmanneksi suurin 15,1 prosentin kannatuksellaan. Tosin matkaa viime vaalien 17,1 prosentin kannatukseen on vielä.

Sellaisetkin kombinaatiot kuin SDP, keskusta, perussuomalaiset ja kristilliset (115) tai SDP, keskusta, vihreät ja RKP (112) voisivat kannatusmittauksen mukaan olla mahdollisia.

Äkkipäätä luulisi, että hallituksen muodostaminen melko tasavahvojen suurten puolueiden kesken olisi helppoa, kun vaihtoehtoja riittää?

– Ei, päinvastoin hallituksen muodostaminen näillä luvuilla olisi erittäin vaikeaa. Mikään vaihtoehto ei nouse selvästi suurimmaksi, Timonen huomauttaa.

– Voi olla, että meilläkin nähdään Ruotsin tautia eli siellä hallituksen muodostaminen kangerteli juuri ruotsidemokraattien vaalivoiton takia.

Voiko tulevan hallituksen politiikasta jo sanoa jotakin?

– Vaalien vahva henki on, että keskustan, kokoomuksen ja sinisten hallituksen politiikkaan on kyllästytty, ja nyt halutaan muutosta. Todennäköistä on, että tuleva hallitus kumoaa aktiivimallin, Timonen ennustaa.

– Soten jatko on mielenkiintoinen. Jos kokoomus on hallituksessa, sotessa tulee käännös, jos taas keskusta, niin jatketaan vanhoilla pohjilla. Sen verran lähellä SDP:n vahvat sotekunnat ovat keskustan maakuntamallia.

Jutussa olevat arviot puolueiden paikoista eduskunnassa perustuvat Pertti Timosen laskelmiin.