Topmost tekee juhlakiertueen

KULTTUURI Topmost on maailman mittakaavassakin harvinainen bändi. Bändi on pysynyt yhdessä 55 vuotta ja 6 alkuperäisjäsenestä mukana on 5.

Topmost lähtee innostuneena juhlakiertueelle. 60-luvun huippubändi lupaa nostalgisen konsertin.

Anneli Tuominen-Halomo

Kun kaksi helsinkiläistä koulupoikaa, Vasilij ”Gugi” Kokljuschkin ja Harri Saksala, kiinnostuivat Rollareista ja opettelivat kappaleen Tell me, alettiin kirjoittaa myös suomalaista musiikin historiaa.

Koulupojista koostunut Topmost perustettiin 1964. Edellä mainitun kaksikon lisäksi bändiin liittyivät Heimo "Holle" Holopainen, Eero Lupari ja Kristian "Kisu" Järnström

– Kisu oli vain 13-vuotias, kun hän liittyi bändiin. Me muut olimme jo 17 ja mietimme, voiko pikkupojan ottaa bändiin, Gugi muistelee.

Maaliskuussa Topmost-yhtye juhlii Happy together-kiertueella 55-vuotista taivaltaan. Yhtye on maailmanluokan harvinaisuus: 1960-luvulla esiintynyt ja levyttänyt yhtye soittaa vielä vuonna 2019 yhtä vaille alkuperäisessä kokoonpanossaan. Poissa on Arto ”Poku” Tarkkonen (1948–2007). Uusin Toppari Tommi Lindell tuli mukaan 2004.

Bändi sai nimekseen Topmost, koska he katsoivat olevansa ihan parhaita. Aluksi bändi keikkaili pääkaupunkiseudun kouluissa ja sittemmin ympäri Suomea.

Topmostin ura lähti komeaan nousuun. Vuonna 1967 bändi oli Suomen nuorison suurin kotimainen suosikki. Yhtye pääsi keikoille myös Tukholmaan rockpyhättö Naleniin sen ajan huippubändien lämmittelijäksi. Keikat veivät myös Kööpenhaminaan asti.

– Tukholmasta kävimme Gul och Blå ja Hollywood -nimisissä kaupoista hankkimassa esiintymisvaatteita ja Dieke Audiotronista ostettiin kitaran vahvistimet.

Kuumia vuosia kesti vain lyhyen aikaa.

– Bändi lopahti, kun minä aloin seurustella. Kaverisuhde oli niin ehdoton, että sain lähteä bändistä, Gugi Kokljuschkin tunnustaa.

Musiikista tuli kuitenkin kaikille ammatti ja he ovat olleet näkyvissä rooleissa suomalaisessa musiikkielämässä. Myös soittaminen on jatkunut yhdessä kaikki nämä vuodet noin kymmenen keikan vuosivauhdilla.

Bändin uusi tuleminen alkoi Kokljuschkin muistin mukaan Provinssirockista, jonne bändi pyydettiin soittamaan. Back to the Sixties -keikat ovat työllistäneet bändiä. Perinteinen esiintymispaikka on ollut Kisun järjestämät possujuhlat kyläkaupallaan Inkoossa.

Nyt on juhlakiertueen aika, Happy together.

– Nimi viittaa saman nimiseen hittiin ja siihen, että meidän mielestä on edelleen mukavaa soittaa yhdessä, Kokljuschkin sanoo.

Fanit ovat olleet uskollisia kaikki nämä vuodet. Topmostin suosio perustui paljolti stemmalauluun sekä rhythm and blues- ja soul- musiikin hallitsemiseen. 60-luvulla oli vähän kotimaisia bändejä, ja nuoret ihailivat komeita ja muodikkaasti pukeutuneita Topmostin poikia. Nykyfanit muistelevat nuoruuttaan ja ihailevat sitä, että Topmost jaksaa yhä keikkailla.

Yhtyeen suurin hitti on ollut Merisairaat kasvot (A whiter shade of pale). Nyky-Topmostin ohjelmisto on Gugi Kokljuschkinin mukaan muuttunut vähän nopeammaksi ja rockahtavammaksi.

– Kaikki musiikkimme on kuitenkin nostalgiaa. Kaivamme esiin uusia kappaleita eli arkistojen aarteita. Otimme juuri ohjelmistoon kappaleen vuonna 1967 julkaistulta albumilta.

– Soittaminen sytyttää meidät edelleen. Konsertissa on kiva soittaa, koska yleisön palaute on välitöntä. Topmost on sikäli erikoinen bändi, että meillä kaikilla on soolonumeroita. Jokainen esittää jotain omaa, esimerkiksi Harri esittää Breliä ja itse laulan kappaleen soololevyltäni.

Nuori Topmost treenasi "jossain kylmässä kämpässä tai pannuhuoneessa". Nyt bändi harjoittelee Gugin tai Harrin kotona tai vuokrattavassa treenikämpässä Käpylässä.

Topmost

Koko Topmostin levytyshistoria on vuonna 2012 julkaistulla albumilla Topmost Years.

Topmost: Gugi Kokljuschkin (laulu), Harri Saksala (laulu), Kisu Jernström (rummut), Holle Holopainen (basso), Eero Lupari (kitara) ja Tommi Lindell (koskettimet).

Kokljuschkin on toiminut levy-yhtiöiden johtotehtävissä. Hän jäi vuonnna 2009 eläkkeelle Suomen Universal Musicin toimitusjohtajan paikalta.

Saksala tunnetaan laulajana, lakimiehenä ja opettajana, Lupari on vaikuttanut musiikkialan tekijänoikeusjärjestöissä, Holopainen on tehnyt pitkän uran radion ja television viihdeohjelmissa, Järnström teki 70–80-luvuilla näyttävän soololaulajauran ja on nyt kyläkaupan vetäjä, Lindell on Suomen johtava konemusiikkitaiteilija.

Topmostin Happy together -konserrti ke 13.3. Sellosalissa Espoossa.

Ke 13.3. Sellosali, Espoo

To 14.3. Monikkosali, Klaukkala

Ke 3.4. Linnateatteri, Domino-sali, Turku

Su 7.4. Taidetehdas, Porvoo

To 11.4. Järvenpää-talo, Järvenpää

Pe 12.4. Tampere-talo, Tampere

Pe 26.4. Hyvinkääsali, Hyvinkää

La 11.5. Aleksanterin teatteri, Helsinki.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää