Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Professori ampuu alas YK:n Suomelle antaman onnellisuustittelin: "Typerillä poliittisilla päätöksillä ihmisiltä viedään usko elämään jo lapsena"

Professori Kari Uusikylän mukaan epäkohdista ei saa puhua julkisesti, koska silloin on vain kiittämätön marisija.

Emeritusprofessori Kari Uusikylä suomii blogissaan suorasanaisesti Suomen ykkössijaa YK:n onnellisuustilastossa. Professori nostaa kirjoituksessaan useita epäkohtia, jotka ovat ristiriidassa maailman onnellisimman maan tittelin kanssa.

– Onnellisessa Suomessa huumeiden käyttö on räjähtänyt taivaisiin, johtaja tappaa kaverinsa pyssyllä, juoppo puukolla ja rattijuoppo autolla, Uusikylä kirjoittaa.

– Kodeissa pätkitään puolisoa turpiin, huoritellaan ja uhkaillaan; kotiväkivalta on Euroopan huipputasoa. Näin me, onnelliset!

Uusitalon mukaan ykkössijaa ei kuitenkaan saa julkisesti epäillä, saati kiistää, koska seurauksena on kiittämättömän marisijan maine.

Hän sanoo politiikkojen porskuttavan sijoituksen siivin ja edellyttävän kansalaisilta kiitollisuutta, jota maailman onnellisimmassa maassa asuvien olisi syytä tuntea.

Professori ei näe perusteita moiseen kiitollisuudenvelkaan.

– Typerillä poliittisilla päätöksillä ihmisiltä viedään usko elämään jo lapsena, Uusikylä kirjoittaa.

Hän sanoo Suomeen rantautuneen amerikkalaisen ”keep-smiling” onnellisuuden, joka on vyörynyt mediaan aiheuttamaan ahdistusta, depressiota, paniikkihäiriöitä ja luulosairautta, varsinkin nuorissa ikäryhmissä.

– Heikkoutta ei saa osoittaa, siksi nuorten, 17-35 vuotiaiden laumat täyttävät isojen kaupunkien terveyskeskuksia saadakseen diagnoosin ja lääkettä; sydän hakkaa, pelottaa, iho on kuiva, tukka lähtee eikä henki kulje, Uusikylä kuvailee nuorten henkistä pahoinvointia.

– Kun paha olo on lääkitty, normaalielämää voi kestää taas viikon. Sitten ei enää jaksa arkea velvollisuuksineen.

Kari Uusikylä kokee, että maailman onnellisimmaksi kansakunnaksi ei voi julistaa sen enempää Suomea kuin Papua-Uusi-Guineaakaan. Professorin mukaan onnen määrää ei voi mitata numeroin, varallisuudella eikä elintasolla, koska yksilön onnellisuus on sisäinen tila, joka vaihtelee.

Hänelle onnellisten Suomi on maa, josta jotkut osaavat rohmuta heikkojen kustannuksella rahaa ja kuvittelevat sen lisäävän omaa onnellisuutta.

– Se on paha harhaluulo. Hyvällä ihmisellä se lisää syyllisyyden tuntemuksia, Uusikylä kirjoittaa.

– Onnella tehdään bisnestä ja pidetään kivoja kursseja maksukykyisille. Maanantaina kuitenkin sama synkkä naama katsoo peilistä.