Listasimme: Näistä käytetyistä tavaroista saat parhaiten omasi pois – "PS4-konsoleita myytiin 235 eurolla, Emmaljunga-vaunuja 300 eurolla"

KÄYTETTY TAVARA Designtuolilla on aina kysyntää kirpputoreilla, mutta tilapäiseksi myyntihitiksi voi nousta vaikka tietokoneen osa.

Kuvituskuva.  Johanna Erjonsalo

toimitus

Äkillinen rahantarve saa monen pohtimaan, mitä omista tavaroista voisi panna myyntiin. Ensimmäiseksi kannattaa tutkia, löytyisikö irtaimistosta merkkituotteita, joista olisi valmis luopumaan.

– Jälleenmyynti korreloi erittäin vahvasti tuotteiden brändin vahvuuden kanssa. Kuvaavin esimerkki ovat Artekin tuotteet, joiden hinta jopa käytettynä nousee inflaatiota nopeammin, sanoo verkossa toimivan Tori.fin markkinapaikkajohtaja Timo Huhtamäki

Moni päätyy kaupittelemaan kodin elektroniikkaa. Esimerkiksi television voi saada myytyä hyvällä hinnalla verkkokirppiksellä nopeastikin, mutta tällöin käsissä pitäisi olla melko uusi laite.

– Uusien elektroniikkatuotteiden kehitys on nopeaa, ja ne ovat koko ajan parempia ja halvempia. Näin ollen käytettyjen tuotteiden markkina on pienempi, huomauttaa verkkopalvelu Huuto.netin tuotekehityspäällikkö Juho Laatikainen.

Toisaalta pelaaminen on nyt voimakas trendi. Pelaajien keski-ikä on nousussa, ja suosittua on myös retropelaaminen vanhoilla laitteilla. Tämä on lisännyt pelikonsolien kysyntää.

Timo Huhtamäen mukaan konsolipaketit ovat tällä hetkellä yksi parhaiten arvonsa säilyttävistä elektroniikkatuotteista.

– Esimerkiksi PS4-konsoleita ja konsolipaketteja meni tammikuussa kaupaksi noin 260 kappaletta 235 euron keskihintaan, Huhtamäki kertoo.

Uutena konsolipakettien lähtöhinta on noin 300 euroa.

Joskus oikean hinnan määrittely elektroniikalle voi olla yllättävänkin vaikeaa. Ajankohtaiset ilmiöt saattavat nostaa yksittäisten tuotteiden menekin hetkellisesti hyvin kovaksi. Näin kävi esimerkiksi Bitcoin-kryptovaluutan louhintaan käytettäville tietokonekomponenteille jokin aika sitten.

– Kun kysyntä oli kovimmillaan, ne vietiin käsistä, ja osa myi liian halvalla. Kun kryptovaluutta romahti, kysyntä loppui ja hinnat taas laskivat, Juho Laatikainen sanoo.

LUE MYÖS:Niina on ostanut liki kaikki harrastusvälineensä käytettynä – "Säästöä tulee monta kymppiä"

Myös lastenvaatteiden ja -tarvikkeiden kohdalla kysyntä on hyvin brändivetoista. Timo Huhtamäen mukaan lastentarvikkeissa haetuimpia hakusanoja ovat Emmaljunga ja Bugaboo (rattaat) sekä Britax (turvaistuin) ja Stokke (syöttötuoli).

– Esimerkiksi myytyjen Emmaljunga-ilmoitusten keskihinta tammikuussa oli noin 300 euroa. Kaupaksi näitä rattaita meni 320 kappaletta. Uutena lähtöhinnat ovat noin 400 eurossa. Jälleenmyyntihinta on noin 80 prosenttia, mikä on tyypillistä käyttötavaratuotteille, joilla on vahva brändi.

Uusia tuotteita ostaessa kannattaisi käyttää hetki myös jälleenmyyntiarvon miettimiseen.

– Olemme analyytikoidemme kanssa laskeneet, että lähes kaikissa tuotekategorioissa kuluttajien kannattaisi ostaa uutena tuoteryhmän arvostetuimpia brändejä, sillä se takaa parhaan jälleenmyyntiarvon ja tulee lopulta halvimmaksi, Huhtamäki kertoo.

Käytetyn tavaran myynnissä kannattaa ottaa huomioon myynnin ajankohta. Talvella hyväkuntoisista luistimista voi kokeilla pyytää vähän korkeampaa hintaa kuin kesällä, jolloin ne eivät välttämättä mene edes kaupaksi. Sesonkituotteiden paras myyntihetki on juuri sesongin alkaessa, kuten uusienkin tavaroiden kohdalla.

Hintaa miettiessä voi tarkistaa, mikä olisi vastaavan tuotteen hinta uutena, ja hakea verkkokirppiksiltä muiden hintapyyntöjä samasta tuotteesta.

– Jos haluaa tavarasta nopeasti eroon, voi laittaa hinnan vähän alhaisemmaksi kuin muilla. Liian edullinen hinta herättää kuitenkin epäilyksiä, Huhtamäki muistuttaa.

Huolellisesti laadittu ilmoitus edistää myyntiä verkkokirppiksillä huomattavasti. Hyvät kuvat herättävät kiinnostuksen. Kuvaustaustan on oltava selkeä, jotta tuote erottuu siitä, ja kuvia kannattaa ottaa eri kulmista. Huonosti valotettu ja epätarkka kuva ei houkuttele klikkaamaan lisätietoja.

Ostajaehdokasta kiinnostavat aina myös tuotteen ikä, kunto, mitat ja sijainti. Timo Huhtamäen mukaan menekkiä lisää erittäin paljon se, jos myyjä tarjoutuu viemään tuotteen ostajalle.

– Taustalla on se, että kaupungeissa monilla ihmisillä ei ole autoa. Tutkimustemme perusteella he arvostavat myyjiä, jotka ovat valmiita kuljettamaan tuotteen.

Mitä on vertaiskauppa?

Vertaiskauppa on kuluttajien välistä kaupankäyntiä.

Kaupan kohteena ovat useimmiten käytetyt tavarat.

Arvonlisäveroa ei peritä, koska myytävät määrät ovat verrattain pieniä.

Kaupat ovat siirtyneet vuosien mittaan perinteisiltä kirpputoreilta internetiin.

Suomessa verkon vertaiskauppa on keskittynyt voimakkaasti kahteen palveluun: Huuto.netiin ja Tori.fihin.

Vertaiskauppaa käydään runsaasti myös yhteisöpalvelu Facebookissa erityisesti aluekohtaisissa kirpputoriryhmissä.

Lähde: Kaupan liitto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää