Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Haluatko kokea, milllaista oli elää Turussa vuonna 1812? – Kaupungin menneisyyteen voi pian hypätä virtuaalitodellisuuslasien avulla

Historian museo Turkuun -hankkeen toteuttama elämyksellinen pop-up Turku goes 1812 kuljettaa kävijän vuoden 1812 Turkuun. Se avautuu 21.3.2019 osoitteessa Aurakatu 12.

Suomen ensimmäisen Seurahuoneen avajaiset olivat merkittävä tapahtuma 22.11.1812. Suurin osa Turun silmäätekevistä kutsuttiin paikalle ja kaupunki kuhisi marraskuisesta viimasta huolimatta. Palvelusväki kiirehti hakemaan vielä viimeisiä tarvikkeita ja vaatteita kutsutuille ennen suurta avajaisjuhlaa.

Nyky-yleisöllä on nyt mahdollista päästä osaksi menneen ajan kuhinaa. Historian museo Turkuun -hanke on toteuttanut ensimmäisen Suomessa tehdyn, usean samanaikaisen käyttäjän historiallisen 3D-ympäristön, jota koetaan VR- eli virtuaalitodellisuuslasien kautta.

– Olemme mallintaneet 1800-luvun alun Suurtoria ja sen ympäristöä. Voit seisoa sillalla katselemassa Tuomiokirkon tornia ja ihastella sumuista Aurajokea. Tämä mahdollistaa palossa tuhoutuneen Turun vanhankaupungin ja menneisyyden kokemisen ennen näkemättömällä tavalla, jota tarina vielä syventää, kertoo Turun kaupungin vapaa-aikatoimialan johtaja Minna Sartes.

Osallistujat voivat liikkua virtuaalimaailmassa yhdessä muiden vierailijoiden kanssa ja keskustella keskenään historiallisesta kaupunkiympäristöstä. Mallinnus on kaikkien koettavissa Turun nykyiseen keskustaan tulevassa Turku goes 1812 -pop-upissa 21.–31.3.2019.

– Tarjoamme helpon ja innostavan tavan kokea menneen Turun tunnelma. Varaat etukäteen ajan, tulet Aurakadun pop-upiin, laitat VR-lasit päähän ja aikamatkaoppaasi ohjaa kulkemaan vanhassa Turussa, sanoo Sartes.

Nyt tehty malli Vanhan Suurtorin ympäristöstä on alku laajemmalle 1800-luvun Turun mallinnukselle. Historiallisesti aidon ja yksityiskohdiltaan tarkan ympäristön luominen on aikaa vievää työtä. Mallinnus perustuu tutkittuun tietoon menneen ajan Turusta ja aikalaisten elämästä. Tutkimustyöstä vastaa Turun yliopiston tutkijatohtori Panu Savolainen Teknisenä kumppanina projektissa on toiminut Glue Collaboration.

– Historiallisen ympäristön toteuttaminen on meille upea tilaisuus luoda aivan uudenlaista sisältöä. Mahdollisuus kokea vanhan Turun tunnelmaa toivottavasti kiinnostaa myös sellaisia ihmisiä, joille VR-kokemukset ovat muuten vieraita, iloitsee Glue Collaboration myyntijohtaja Jani Leskinen

Turun kaupungin Smart and Wise -kärkihankkeen tavoitteiden mukaisesti hankkeessa syntyvä lähdekoodi avataan myöhemmin vapaasti hyödynnettäväksi.