LASTENSUOJELU Turun yliopiston ma. sosiaalityön professori Elina Pekkarinen aloittaa toukokuussa lapsiasiavaltuutettuna.
– Akuutisti tällä hetkellä, maailmalla ja Suomessa, nousee esille nuorten ympäristöahdistus ja huoli ilmastonmuutoksesta. Mielestäni se pitäisi ottaa entistä vakavammin, ja todella osoittaa nuorille, että yhteiskunnallisella ja globaalilla tasolla tehdään kaikki tarvittava ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi – sen sijaan, että ollaan niin ihastuneita siitä, että nuoret ovat aktiivisia, toteaa Turun yliopiston määräaikainen sosiaalityön professori Elina Pekkarinen
Pekkarinen kertoo, että ensi viikolla julkaistava Nuorisobarometri osoittaa, että kymmenessä vuodessa nuorten huoli ihmisten aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta on lisääntynyt räjähdysmäisesti.
Hänen mielestään nuorten toiminta ilmaston puolesta, kuten laajat mielenosoitukset ja 16-vuotiaan ruotsalaisen ilmastoaktivistin Greta Thunbergin koululakot, kertoo nuorten huolesta ja jopa turhautumisesta.
– Nuoret eivät voi esimerkiksi äänestää. Heillä ei ole kauheasti perinteisiä vaikuttamiskeinoja käytössään, joten silloin on otettava tällaiset niin sanotut ulkoparlamentaariset keinot käyttöön eli mielenosoitukset, pamfletit, nettivetoomukset, adressit, ostopäätöksillä vaikuttaminen ja niin edelleen, Pekkarinen kommentoi.
Hän toivoo, että nuoret päästettäisiin osallistumaan, kun esimerkiksi keskustellaan ilmastosta, koulujen ja lähiympäristön palveluiden kehittämisestä.
– Heidät otettaisiin siihen mukaan rinnalle täysivaltaisina ja tasa-arvoisina osallistujina sen sijaan, että heidän aloitteisiin suhtauduttaisiin ylenkatsoen tai sitten jotenkin romantisoiden.
Tilastokeskuksen mukaan hieman yli 4000 lasta sijoitettiin kiireellisesti vuonna 2017, mikä on 15 prosenttia enemmän kuin vuonna 2016. Joka vuosi kasvavat lastensuojelun asiakkuusmäärät huolettavat Pekkarista.
– Lastensuojelussa erityisesti nuorten sijaishuollossa on sellaisia tekijöitä, joita pitäisi kiireellisesti parantaa ja korjata. Valvontaa pitäisi lisätä ja laatua pitäisi parantaa. Sitten pitäisi huolehtia siitä, että jokainen lapsi ja nuori – silloin, kun tulee tarve sijoittaa kodin ulkopuolelle – sijoitetaan sellaiseen paikkaan, joka vastaa sen lapsen ja nuoren tarpeisiin, eikä niin, että laitetaan sinne, missä sattuu olemaan tilaa tai missä edullisimmin hoidetaan, hän selittää.
Pekkarinen aloittaa 1. toukokuuta lapsiasiavaltuutettuna. Valtuutetun tehtävä on edistää lasten etujen ja oikeuksien toteutumista yhteiskunnallisella tasolla esimerkiksi vaikuttamalla päättäjiin. Toimenkuvan takia Pekkarinen muuttaa Jyväskylään.
Pekkarinen ei ole ehtinyt asua Turussa kuin vasta helmikuun alusta, mutta hän kertoo viihtyneensä todella hyvin. Hän sanoo, että tulee kaipaavansa meren läheisyyttä, ruotsin kielen kuulemista ja puistoja.