Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomalaisbändi Topmostin huikea saavutus – jo 55 vuotta yhdessä

KULTTUURI Topmost on maailman mittakaavassakin harvinainen bändi. Bändi on pysynyt yhdessä 55 vuotta ja 6 alkuperäisjäsenestä mukana on 5.

Kun kaksi helsinkiläistä koulupoikaa, Vasilij ”Gugi” Kokljuschkin ja Harri Saksala, kiinnostuivat Rollareista ja opettelivat kappaleen Tell me, alettiin kirjoittaa myös suomalaista musiikin historiaa.

Koulupojista koostunut Topmost perustettiin 1964. Edellä mainitun kaksikon lisäksi bändiin liittyivät Heimo "Holle" Holopainen, Eero Lupari ja Kristian "Kisu" Järnström

– Kisu oli vain 13-vuotias, kun hän liittyi bändiin. Me muut olimme jo 17 ja mietimme, voiko pikkupojan ottaa bändiin, Gugi muistelee.

Maaliskuussa Topmost-yhtye juhlii Happy together-kiertueella 55-vuotista taivaltaan. Yhtye on maailmanluokan harvinaisuus: 1960-luvulla esiintynyt ja levyttänyt yhtye soittaa vielä vuonna 2019 yhtä vaille alkuperäisessä kokoonpanossaan. Poissa on Arto ”Poku” Tarkkonen (1948–2007). Uusin Toppari Tommi Lindell tuli mukaan 2004.

Nykyfanit muistelevat nuoruuttaan ja ihailevat sitä, että Topmost jaksaa yhä keikkailla."

Bändi sai nimekseen Topmost, koska he katsoivat olevansa ihan parhaita. Aluksi bändi keikkaili pääkaupunkiseudun kouluissa ja sittemmin ympäri Suomea.

Topmostin ura lähti komeaan nousuun. Vuonna 1967 bändi oli Suomen nuorison suurin kotimainen suosikki. Yhtye pääsi keikoille myös Tukholmaan rockpyhättö Naleniin sen ajan huippubändien lämmittelijäksi. Keikat veivät myös Kööpenhaminaan asti.

– Tukholmasta kävimme Gul och Blå ja Hollywood -nimisissä kaupoista hankkimassa esiintymisvaatteita ja Dieke Audiotronista ostettiin kitaran vahvistimet.

Kuumia vuosia kesti vain lyhyen aikaa.

– Bändi lopahti, kun minä aloin seurustella. Kaverisuhde oli niin ehdoton, että sain lähteä bändistä, Gugi Kokljuschkin tunnustaa.

Musiikista tuli kuitenkin kaikille ammatti ja he ovat olleet näkyvissä rooleissa suomalaisessa musiikkielämässä. Myös soittaminen on jatkunut yhdessä kaikki nämä vuodet noin kymmenen keikan vuosivauhdilla.

Bändin uusi tuleminen alkoi Kokljuschkin muistin mukaan Provinssirockista, jonne bändi pyydettiin soittamaan. Back to the Sixties -keikat ovat työllistäneet bändiä. Perinteinen esiintymispaikka on ollut Kisun järjestämät possujuhlat kyläkaupallaan Inkoossa.

Nyt on juhlakiertueen aika, Happy together.

– Nimi viittaa saman nimiseen hittiin ja siihen, että meidän mielestä on edelleen mukavaa soittaa yhdessä, Kokljuschkin sanoo.

Fanit ovat olleet uskollisia kaikki nämä vuodet. Topmostin suosio perustui paljolti stemmalauluun sekä rhythm and blues- ja soul- musiikin hallitsemiseen. 60-luvulla oli vähän kotimaisia bändejä, ja nuoret ihailivat komeita ja muodikkaasti pukeutuneita Topmostin poikia. Nykyfanit muistelevat nuoruuttaan ja ihailevat sitä, että Topmost jaksaa yhä keikkailla.

Yhtyeen suurin hitti on ollut Merisairaat kasvot (A whiter shade of pale). Nyky-Topmostin ohjelmisto on Gugi Kokljuschkinin mukaan muuttunut vähän nopeammaksi ja rockahtavammaksi.

– Kaikki musiikkimme on kuitenkin nostalgiaa. Kaivamme esiin uusia kappaleita eli arkistojen aarteita. Otimme juuri ohjelmistoon kappaleen vuonna 1967 julkaistulta albumilta.

– Soittaminen sytyttää meidät edelleen. Konsertissa on kiva soittaa, koska yleisön palaute on välitöntä. Topmost on sikäli erikoinen bändi, että meillä kaikilla on soolonumeroita. Jokainen esittää jotain omaa, esimerkiksi Harri esittää Breliä ja itse laulan kappaleen soololevyltäni.

Nuori Topmost treenasi "jossain kylmässä kämpässä tai pannuhuoneessa". Nyt bändi harjoittelee Gugin tai Harrin kotona tai vuokrattavassa treenikämpässä Käpylässä.