Anneli Saaristolla on kolme eri tasavuosijuhlaa – Turun Tähtituotannon Ari Hakulinen muistelee, miten La Dolce Vita päätyi Euroviisuihin ja Saariston superhitiksi

Kalevi Rothberg (vas.), Erkki Välilä, Jorma Saarinen, Kurt Nordanberg, Anneli Saaristo ja Reino Kotaviita keikalla Turun linnassa vuonna 1980. Kalevi Rothbergin kotiarkisto

Teemu Nurmi

Turussa pitkään aikoinaan asunut laulaja Anneli Saaristo täytti helmikuun puolivälissä 70 vuotta ja lähtee juhlakiertueelle maaliskuussa. Turussa juhlaesiintyminen on konserttitalolla 16. maaliskuuta. Mukana kiertueella ovat myös Jorma Uotinen sekä Fredi, jotka esittävät myös duettoja Saariston kanssa. Saaristo ei juhli vain seitsemänkymppisiä vaan samalla 50 vuotta kestänyttä uraa ja naisen tunnetuin kappale La Dolce Vita täyttää 30 vuotta.

Anneli Saariston ura Turussa urkeni, kun hänet valittiin solistiksi Kalevi Rothbergin orkesteriin 1970-luvun lopussa.

– Rothbergin yhtye oli Turun ykkösbändi silloin. Se ei tehnyt perinteisiä tanssikeikkoja vaan oli soittamassa spesiaaleissa tilaisuuksissa, orkesterissa myöhemmin soittanut Ari Hakulinen kertoo.

Anneli Saaristo on kutsunut aikaansa Rothbergin yhtyeessä eräänlaiseksi korkeakouluksi musiikin alalla. Saaristo tutustui Kalevi Rothbergin kautta paikalliseen teatterielämään ja sai teatterirooleja.

Saaristo oli uransa alusta asti hyvin tarkka siitä, mitä musiikkia hän esittää. Laulaja huomasi onnekseen, että Turussa on paljon hyviä musiikintekijöitä, säveltäjiä ja sanoittajia kuten Jukka Alihanka, Erkki Mäkinen, Eero Tiikasalo, Aarni Varjonen, Matti Puurtinen, Ilpo Murtojärvi ja Bert Karlsson, Hakulinen luettelee.

1980-luvun lopulla Hakulisen ja Saariston korviin kuului tieto, että Matti Puurtinen on säveltänyt todella upean kappaleen, joka sopisi Saariston laulettavaksi oikein hyvin. Biisi sai sittemmin nimen La Dolce Vita ja loppu onkin historiaa.

– Suomen Euroviisukarsinnat olivat lähellä ja halusimme osallistua kappaleella sinne. Anneli sanoi myös, että tehdään La Dolce Vitan ympärille kokonainen levy. Perustimme yrityksen Turun Tähtituotanto, jonka kautta levy oli tarkoitus julkaista. Ongelmamme oli, että meillä ei ollut yhtään rahaa, joten meidän piti mennä pankkiin hakemaan lainaa.

– Saimmekin 150000 markan lainan ilman vakuuksia. Pankki suostui siihen kuultuaan, mihin tarkoitukseen lainaa tarvitaan, edelleen levyjä julkaisevan Turun Tähtituotannon toimitusjohtaja Ari Hakulinen muistelee.

Hakulinen kertoo olleensa Euroviisuiltana keikalla Maarian VPK-talolla, joten hän ei voinut katsoa kilpaa televisiosta kuin satunnaisesti.

– Kun yhtyeemme piti paussin, ryntäsin alakertaan katsomaan televisiosta, miten La Dolce Vita menestyy. Kappale johti parin ensimmäisen maan pisteitten jälkeen ja jännitykseni oli hurja, kun palasin takaisin soittamaan.

La Dolce Vita sijoittui seitsemänneksi vuoden 1989 Euroviisuissa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palvelut