Turkulaisessa päiväkodissa sidottiin lapsia peittoihin – AVI löysi vakavia epäkohtia Turun yksityisistä päiväkodeista

Aluehallintovirasto on löytänyt turkulaisista päiväkodeista puutteita henkilöstön kelpoisuudessa ja lasten kohtelussa.

Kuvituskuva. Marika Lumme

Ville Mäkilä

Nättinummessa toimivassa Touhula-päiväkodissa on sidottu lapsia peittoon ja pidetty heitä kiinni epäasiallisesti. Asia käy ilmi Turkulaisen haltuunsa saamasta Aluehallintoviraston päätöksestä.

Päiväkodin AVI:lle antamassa selvityksessä todetaan, että molemmissa tapauksissa lapsen päälle oli laitettu peittoa rauhoittelutarkoituksessa.

Toisessa tapauksessa lapsen huoltajat ovat erikseen todenneet, ettei lasta saa pitää kiinni eikä laittaa peittoa päälle tämän ahdistaessa lasta. Tietoa ei oltu kirjattu muistiin lapsen asiakirjoihin eikä päiväkodin mukaan tieto kiellosta ollut välittynyt koko henkilökunnalle.

Aluehallintovirasto päätyi antamaan Nättinummen Touhulalle huomautuksen. Samalla päätöksellä AVI on löytänyt puutteita ja epäkohtia myös muista Touhulan Turussa toimivista päiväkodeista.

Varissuolla toimivasta Touhula-päiväkodista on tehty useita kanteluita AVI:lle. Aluehallintovirasto on kiinnittänyt huomiota lasten suureen määrään suhteessa työntekijöihin. Tarkastuspöytäkirjan 6.3.2017 mukaan päiväkoti on rekisteröity 62 lapselle, mutta päiväkotiin oli sijoitettuna 82 lasta. Samalla AVI on kiinnittänyt huomiota siihen, että kaikki päiväkodin työntekijät eivät täytä kelpoisuusvaatimuksia.

AVI on todennut, että lasten määrä on ollut liian suuri, henkilöstön määrässä ja kelpoisuudessa on ollut puutteita, kuten myös lasten saamassa varhaiskasvatuksessa ja turvallisuudessa.

Touhula Varissuon toiminnassa on myös aluehallintovirastoon saapuneiden ilmoitusten mukaan ollut ongelmia turvallisuudessa, terveellisyydessä sekä varhaiskasvatuksessa. Antamassaan selvityksessä Touhula Varhaiskasvatus Oy on todennut näiden seikkojen olevan kunnossa, mutta asiasta ei ole esitetty AVI:lle mitään selvitystä.

Nimettömän huoltajan AVI:lle jättämän ilmoituksen mukaan hänen 2-vuotiaalle lapselle oli tullut Varissuon Touhulassa verta vuotava, suuri haava päähän. Asiasta ei valittajan mukaan ole kerrottu huoltajalle eikä haavaa oltu hoidettu. Valituksen mukaan kukaan päiväkodissa ei sanonut tietävänsä asiasta mitään, mitä lapselle oli tapahtunut.

Päiväkoti on selvityksessään kiistänyt väitteen ja todennut, että henkilökunta hoitaa tapaturmaiset haavat ja tiedottaa niistä huoltajille.

Aluehallintovirasto päätti 24. tammikuuta 2019 antamassaan päätöksessä antaa huomautuksen Touhulalle asiakaspaikkojen mitoitusta sekä toiminnan turvallisuutta ja terveellisyydestä koskevien säännösten noudattamisesta. Huomautus annettiin Nättinummen, Varissuon ja Vähäheikkilän Touhula-päiväkodeille.

Touhulan Turun päiväkoteja koskevat valitukset ratkaistiin yhteisellä päätöksellä. Valituksia on tehty kaikista Turussa toimivista Touhula-päiväkodeista. Kaikki valitukset eivät ole AVI:n näkemyksen mukaan antaneet aihetta jatkotoimenpiteisiin.

Kaarinassa toimiva Villa Leppis on saanut myös Aluehallintovirastolta huomautuksen. AVI on kiinnittänyt huomiota lasten ylisuureen ryhmäkokoon sekä siihen, että päiväkodissa ei ole ollut tarpeeksi henkilökuntaa. Kaikki työntekijät eivät ole täyttäneet lain edellyttämiä kelpoisuusvaatimuksia.

Aluehallintovirasto on kiinnittänyt Kaarinan kaupungin huomiota lasten ryhmäkokoon, henkilöstön määrään ja kelpoisuuteen. Samalla AVI on pyytänyt kaupunkia toimittamaan selvityksen siitä, mihin toimenpiteisiin se on ryhtynyt asiassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää