Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asunnon osakekirja muuttuu sähköiseksi – omistajan on tehtävä siirto itse

Taloyhtiöiden arjessa tapahtuu suuri muutos. Maanmittaushallitukseen perustettiin vuodenvaihteessa sähköinen osakehuoneistorekisteri (ASREK), johon kerätään vähitellen kaikkien asunto-osakkeiden tiedot ja omistajamerkinnät. Tietojen siirto vanhojen asunto-osakeyhtiöiden osalta aloitetaan tämän kevään aikana.

Vielä toistaiseksi asunto-osakkeiden omistajatiedot ovat hajallaan yhtiöiden itse ylläpitämissä osakeluetteloissa.

Uudet taloyhtiöt on perustettava 1.1.2019 lähtien aina sähköisesti, ja näiden yhtiöiden omistajatietoja ylläpidetään perustamisesta lukien sähköisessä rekisterissä.

– Vanhojen asunto-osakeyhtiöiden tulee siirtää tietonsa sähköiseen rekisteriin 1.5.2019–31.12.2022 välisenä aikana. Tiedot eivät siirry itsestään, vaan taloyhtiön on tehtävä siirto itse. Siirron jälkeen taloyhtiö ei enää ylläpidä osakkaistaan osakeluetteloa, vaan sitä ylläpitää Maanmittauslaitos huoneistotietojärjestelmässä, kertoo tiedotteessaSuomen Kiinteistöliiton vanhempi lakiasiantuntija Virpi Hienonen

Maanmittauslaitoksen sivujen mukaan taloyhtiöllä ei ole enää velvollisuutta pitää yllä osakeluetteloa.

Uudistus velvoittaa myös osakkaita. Osakkaiden tulee itse siirtää oman omistuksensa tiedot sähköiseen rekisteriin – taloyhtiö ei tee sitä heidän puolestaan. Rekisteröintiä voi kuitenkin hakea vasta sen jälkeen, kun taloyhtiö on siirtänyt osakeluettelon ylläpidon Maanmittauslaitokselle.

– Kun yhtiö on siirtänyt osakeluettelon ylläpidon Maanmittauslaitokselle, ja osakkeiden omistaja vaihtuu esimerkiksi asuntokaupan yhteydessä, uuden omistajan on haettava rekisteröintiä osakehuoneistorekisteriin, Hienonen selostaa.

Samalla kun omistajan tiedot rekisteröidään sähköiseen rekisteriin, paperinen osakekirja mitätöidään.

– Paperista osakekirjaa ei voi mitätöidä itse, vaan se mitätöidään Maanmittauslaitoksessa. Mitätöidyn osakekirjan voi halutessaan saada maksua vastaan itselleen muistoksi, Hienonen toteaa.

Sähköinen rekisteri tuo myös helpotuksia. Kun omistajatiedot ovat jatkossa helposti saatavissa sähköisessä palvelussa, asunto-osakkeiden siirto ja panttaus voidaan tehdä sähköisesti, ja tuhansien ihmisten työtaakka helpottuu.

– Taloyhtiön arjessa sähköinen rekisteri vaikuttaa muun muassa isännöitsijäntodistukseen, yhtiökokouskäytäntöihin ja lunastusmenettelyyn, Hienonen kertoo.

Uudistusta on kritisoitu siitä, että sen toteuttamiselle ei ole asetettu takarajaa, eikä asunto-osakkeiden omistajia aiota velvoittaa muuttamaan paperisia osakekirjojaan sähköisiksi. Keskisuomalainen muistuttaa, että paperit muuttuvat sähköisiksi viimeistään vasta, kun asunnon omistaja vaihtuu. Viimeiset osakekirjat saadaan todennäköisesti sähköisiksi sitten, kun niiden omistajat kuolevat.

Kiinteistöalan Kustannus Oy on julkaissut muutoksesta oppaan ASREK ja sähköinen osakehuoneistorekisteri – opas taloyhtiölle

Lue täältä taloyhtiöihin liittyvä uutinen Tämä paikka talossasi voi olla merkittävä tietoturvariski.

(22.2.2019 klo 13.02lisätty täsmennys, että taloyhtiöillä ei ole enää velvollisuutta pitää osakeluetteloa sekä kaksi linkkiä.)