Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kotihoidon tukeminen myöhentää äitien työhön siirtymistä – "Vapaat tulisi jakaa nykyistä tasaisemmin"

Kotihoidon tukeminen myöhentää äitien työhön siirtymistä ja vähentää lasten osallistumista varhaiskasvatukseen, osoittaa tuore tutkimus.

Osa kunnista maksaa kotihoidon tukeen kuntalisää. Tutkimuksen perusteella niissä kunnissa lasta kotona hoitavien äitien osuus on suurempi ja äidit siirtyvät työhön myöhemmin kuin muissa kunnissa.

Yli 150 euron suuruiset kuntalisät pienensivät tutkimusaikana äitien työllistymisen todennäköisyyttä 8–18 prosentilla. Vaikutus ei riippunut kunnan työttömyysasteesta tai äitien taustatekijöistä.

Sen sijaan yksityistä hoitoa tukevissa kunnissa äidit siirtyivät työhön aiemmin kuin muissa kunnissa.

Perhevapaat jakautuvat epätasaisesti vanhempien kesken. Pitkät hoitojaksot heikentävät naisten työllisyyttä sekä ura- ja palkkakehitystä ja pienentävät tulevia eläkkeitä.

– Tukien tason vaikutus äitien työllisyyspäätöksiin on merkittävä. Perhepolitiikalla voidaan siis yrittää vaikuttaa perheiden käyttäytymiseen. Jos perhevapaajärjestelmän toivotaan edistävän sukupuolten tasa-arvoa, vapaat tulisi jakaa nykyistä tasaisemmin äitien ja isien kesken, Kelan tutkija Tapio Räsänen huomauttaa.

Yksi keino on ansiosidonnaisten vanhempainvapaiden pidentäminen niin, että osa pidennyksestä kiintiöitäisiin isille. Nykyisin vanhempainvapaajakso päättyy, kun lapsi on noin 9 kuukauden ikäinen.

– Vanhempainvapaiden pidentäminen vähentäisi kotihoidon tuen tarvetta ja kuntien paineita tarjota varhaiskasvatusta kaikkein pienimmille. Jos lisäksi kotihoidon tuen määrä pienenisi porrastetusti lapsen kasvaessa, pitkät kotihoitojaksot todennäköisesti vähenisivät.