Sohjoiset kadut raivostuttavat Turussa

KAUPUNKI Asukkaat ovat raivostuneet Turun kaupungille teiden kunnossapidon tasosta.

Turkulaiset ovat raivoissaan Turun katujen huonosta kunnossapidosta. Marco Ihalainen

Ville Mäkilä

Katujen kunnossapidon heikko taso on raivostuttanut Kaerlan kaupunginosan asukkaat. Asukkaiden mukaan lumet käydään auraamassa alueelta pois vain harvoin.

Viime aikojen vesisateiden vuoksi lumimassat ovat muuttuneet sohjoksi, mikä tekee autolla liikkumisen kaduilla lähes mahdottomaksi.

Turkulainen Marco Ihalainen jakoi sosiaalisessa mediassa kuvan kotikatunsa sohjoisesta tiestä. Kuvan yhteydessä hän arvosteli kovasanaisesti teiden kunnossapidon tasoa.

– Ei voi muuta todeta kuin, että mitä vi##**!!! Täällä asuinalueellani toimii Destia ja ilmeisemmin alihankkija VL-yhtymä ja kunnossapidon taso täysi NOLLA! Hyvä Turku, hyvä päättäjät, hyvä hyvä ja ei tarvi laittaa laskua tai veroa katujen kunnossapidosta, koska sitä ei ole!, Ihalainen kirjoittaa julkisessa Facebook-päivityksessään.

Sittemmin lumet on aurattu kaduilta pois.

Ihalaisen naapurissa asuva Lasse Viljanen on samaa mieltä siitä, että teiden kunnossapito on mennyt huonompaan suuntaan.

– Katujen auraus on hoidettu hyvin huonosti. Tilanne ei ole mitenkään sellainen, ettei koskaan olisi ollut näin paljoa lunta.

Viljasen mukaan lumen aurauksen taso on selvästi heikentynyt viime vuosien aikana. Aiemmin lumet aurattiin suhteellisen nopeasti pois, mutta nykyään lumien aurausta joutuu odottamaan useita päiviä.

Viljanen on pettynyt kaupungin toimintaan.

Hän on lähettänyt Turun kaupunginjohtaja Minna Arvelle kirjeen asiaan liittyen. Kaupunki ei ole vielä vastannut asiaan.

– Tiet ovat täällä ajokelvottomassa kunnossa.

Kaupungin tehtäviin kuuluu ajoratojen, pyöräteiden ja rakenteellisesti toisistaan erottamattomien jalankulku- ja pyöräteiden auraus.

Turun kaupunki tilaa teiden kunnossapidon urakoitsijoilta. Teiden kunnossapidosta Turussa vastaavat Kuntec ja Destia.

Turun Sanomat uutisoi tällä viikolla, että infrayhtiö Destian ja piharakennusyritys Entin yhteenliittymä Desentti alkaa lokakuusta lähtien huolehtia Turun keskusta-alueen kunnossapidosta. Turun kaupunkiympäristölautakunta päätti kaupungin uudesta sopimuskumppanista tiistaina salaisella pykälällä.

Teiden kunnossapito on aiheuttanut harmia ympäri Turkua. Turun kaupungin kunnossapitopäällikkö Mari Helinin mukaan Turun kaupunki on saanut pelkästään tammikuun aikana 3 400 palautetta teiden kunnossapidosta.

Tämän talven keliolosuhteet ovat olleet poikkeuksellisen vaativat. Helinin mukaan aiemmin näin paljon lunta on satanut vuonna 2011.

– Nyt kun tiet ovat jäässä ja lämpö sulattaa sitä, urakoitsijoiden pitäisi nyt kiireesti saada sohjo pois.

Syy teiden huonoon kuntoon ovat hänen mukaansa olleet haastavat keliolosuhteet ja urakoitsijoiden aliresurssointi. Helinin mukaan alkuvaiheessa teiden kunnossapito on ollut aliresurssoitua. Sittemmin tilanne on saatu korjattua.

– Urakoitsijat ovat hankkineet tosi paljon resursseja. He hankkivat lisäresursseja, kaupunki on tilaajana.

Kaupunki myi tiekarhut

Kaupungin kunnossapitoyhtiö Kuntec myi kaksi tiekarhua juuri ennen tämän talven lumien tuloa. Tiekarhujen puute on osaltaan aiheuttanut sen, miksi tiet ovat olleet niin huonossa kunnossa.

Turun Sanomat uutisoi tammikuussa, että Kuntec omistaa enää neljä tiekarhua. Parhaimmillaan niitä on ollut käytössä 15.

Tiekarhuille olisi tänä vuonna ollut kysyntää, sillä Turussa on satanut poikkeuksellisen paljon lunta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palvelut