Tiedätkö, mihin mennä sodan syttyessä? – muista suurista kaupungeista poiketen Turussa ei ole yleisiä väestönsuojia

Turussa eikä koko Varsinais-Suomessa ei ole ainuttakaan yleistä väestönsuojaa.

Väestönsuojat ovat lähtökohtaisesti tarkoitettu kiinteistön käyttäjille, kuten taloyhtiössä talon asukkaille.

Yleiset väestönsuojat ovat kaikille avoimia. Niitä on rakennettu esimerkiksi pääkaupunkiseudulle, Tampereelle ja Ouluun. Turussa niitä ei ole.

Se tarkoittaa sitä, että satunnaisille ohikulkijoille ei ole valmiiksi järjestetty väestönsuojapaikkaa kriisitilanteen yllättäessä.

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen suunnittelija Heikki Niemen mukaan yleisten väestönsuojien puuttuminen ei tarkoita, että Turussa tai Varsinais-Suomessa ei olisi riittävästi väestönsuojia.

Laskennallisesti 90 prosentille on väestönsuojapaikka. Tilanne on parempi taajamissa kuin maaseudulla.

– Kun mennään maaseudulle, niin siellähän ei väestönsuojapaikkoja ole. Siellä kunnat omissa valmiussuunnitelmissaan varautuvat siihen, miten he tarvittaessa pystyvät ohjeistamaan tai jopa rakentamaan tilapäisiä väestönsuojia, Niemi kertoo.

Yleensä väestönsuojat ovat asuin- tai liiketilojen yhteydessä. Esimerkiksi kauppakeskuksissa ja oppilaitoksissa on väestönsuojatiloja, mutta niitä ei ole määritelty yleisiksi väestönsuojiksi.

Yhdeksi esimerkiksi Niemi nostaa Varissuon jäähallin yhteydessä olevan väestönsuojan.

– Sekään ei ole yleinen väestönsuoja, vaan väestönsuoja, Niemi tarkentaa.

Väestönsuojia käytetään sotatilan uhatessa tai varsinaisen sodan aikana. Suojaa käytetään jokapäiväisessä käytössään yleisesti varasto- tai sosiaalitiloina. Jos kiinteistössä ei ole väestönsuojaa, voidaan suojautua yleiseen väestönsuojaan tai kiinteistöön valmisteltavaan tilapäissuojaan. Myös viranomaisten suorittamat evakuoinnit ovat mahdollisia.

Kunnilla ei ole nykyään velvoitetta rakentaa yleisiä väestönsuojatiloja.

Sisäministeriön tammikuussa julkaisema riskiarvio mainitsee yhdeksi Suomen turvallisuutta uhkaavaksi tekijäksi sotilaallisen voiman käytön. Riskiarvio tehdään kolmen vuoden välein ja sen pohjalta valmistellaan myös alueelliset riskiarviot.

Niemen mukaan uudella riskiarviolla ei ole vaikutusta Turun seudun väestönsuojiin.

– Tällä hetkellä mikään ei ole muuttunut edellisestä riskiarviosta, Niemi kommentoi.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut