Juhani Merimaa tutustui Olli Lindholmiin jo nuorena punkkarina – jakaa muiston Tavastialta vuosikymmenten takaa: "Se jäi pysyvästi mieleen"

Tavastia-klubin isäntä nimeää Olli Lindholmin suomalaisen miehen tunteiden tulkiksi, joka teki kunnioitettavan pitkän ja monipuolisen uran.

Juhani Merimaa Vantaan Sanomat arkistokuva

Crista Lassfolk-Feodoroff

Kun nuori Olli Lindholm asteli ketjut kilisten Tavastia klubin lavalle ja veti punkversion Päivänsäde ja menninkäinen -kappaleesta, jäi se pysyvästi Juhani Merimaan mieleen. Legendaarista helsinkiläisklubia vuosikymmenet isännöinyt Merimaa kokee tuohon hetkeen tiivistyneen jotain olennaista koko Lindholmin urasta.

– Kun mietin Ollin tuotantoa, hänen suosituimmat biisinsä ovat vähän saman tyylisiä balladeja, joissa on herkkyyttä ja voimaa, Merimaa sanoo.

– Hän oli muuntautumiskykyinen artisti, joka oli mielestäni aina omimmillaan surumielisissä biiseissä, jotka koskettivat ihmisiä syvältä.

Juhani Merimaa oli Olli Lindholmin kanssa tekemisissä enemmän tai vähemmän alusta alkaen. Yö-yhtye on myös levyttänyt Tavastialla alkuvuosinaan.

Merimaa muistaa Olli Lindholmin olleen jo nuorena asialleen antautunut mies, joka uskoi itseensä.

– Hän oli tunneihminen, reagoi joskus hyvin voimakkaasti.

Lukemattomien suomalaisartistien uraa sisäpiiristä käsin seuranneena Juhani Merimaa tietää, että uran alkuvaiheessa on mahdotonta ennustaa, kuka nousee legendaksi, kuka painuu unholaan. Niin oli myös Olli Lindholmin kohdalla.

– Meitä yhdisti se, että jäimme molemmat musabisnekseen emmekä menneet ikinä oikeisiin töihin, Merimaa naurahtaa.

– Ollista tuli ikimuistoisten hittiensä myötä suomalaisen miehen herkkien tunteiden tulkki.

Kaksikon tiet ristesivät näyttävimmin vuonna 2008, jolloin Juhani Merimaa sai kunnian valita Iskelmä-Finlandia-palkinnon saajan. Olli Lindholm oli ehdokkaana, vastaehdokkainaan Muska, Maarit, Timo Rautiainen ja Hanna Pakarinen

Merimaa valitsi voittajaksi Olli Lindholmin, ja niin teki myös yleisö omassa äänestyksessään.

– Hän oli ensimmäinen Iskelmä-Finlandian saaja perinteisen iskelmägenren ulkopuolelta, mikä oli silloin aika kova juttu.

Merimaa kuvailee Olli Lindholmia tinkimättömäksi taiteilijaksi, joka vaati itseltään paljon, oli taipuvainen surumielisyyteen, mutta uskalsi myös muuttua.

– Arvostan sitä, että Olli ei jäänyt jumiin nuoren punk-rokkarin rooliinsa, vaikka oli sellaisena hyvin suosittu. Hän oli oman tiensä kulkija eikä epäröinyt astua tutun skenen ulkopuolelle, jos siltä tuntui, Merimaa sanoo.

– Hänellä oli myös kunnioitettavan läheinen suhde faneihinsa. Olli oli hyvin lojaali läheiseksi kokemilleen tahoille, kuten vaikkapa Porin Ässille. Siellä hän kävi pukuhuoneessa heitä tsemppaamassa jatkuvasti.

Olli Lindholmin pitkän ja tuotteliaan uran valossa on vaikea olla miettimättä muistokonserttia. Merimaa torppaa aiheen nopeasti, koska aika ei ole vielä kypsä. Hän haluaa omaisille mahdollisuuden surra rauhassa, "ettei käy kuin Sampo Terholle, joka alkoi järjestellä Nykäsen hautajaisia kysymättä asiaa omaisilta". Lisäksi Juhani Merimaa tietää, että taiteilijan asioita hoitavien työlistalla on monta kiireellistä ja muistokonsertin miettimistä tärkeämpää käytännön asiaa, kuten jo sovittujen keikkojen peruminen. Koska Suomen musiikkipiirit ovat loppupelissä pienet, on Merimaakin puhumassa asianosaisten kanssa pian.

– On se kieltämättä todennäköistä, että jossain vaiheessa muistokonsertti tulee, jos se on omaisille ookoo, Merimaa veikkaa.

– Silloin esiintyjälistalla olisi vain isoja nimiä, se on selvä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää