Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Heikkilän kasarmin alueelle jopa 5000 asukasta - arvorakennusten kohtalo auki

Senaatti-kiinteistöt käynnistää Pihlajaniemessä sijaitsevan Heikkilän kasarmialueen ja sen ympäristön suunnittelun. Asemakaavamuutoksen tavoitteena on rakentaa alueelle asuntoja vähintään 5000 asukkaalle.

Kaava-alueella sijaitsee parikymmentä erilaista rakennusta, joista merkittävin on vuosina 1915–18 rakennettu kasarmialueen päärakennus.

– Alueen rakennuksista tehdään parhaillaan rakennushistoriallista selvitystä. Selvityksessä tutkitaan rakennusten suojeluarvoja, Senaatti-kiinteistöjen kiinteistökehityspäällikkö Otto Virenius kertoo.

Merivoimien esikunta muutti Heikkilään vuonna 2008, ja on massiivisessa päärakennuksessa käyttäjänä. Rakennus on kärsinyt viimeisen kymmenen vuoden aikana muun muassa kosteusongelmista, ja sitä on remontoitu. Viimeinen remontti saatiin päätökseen reilu viisi vuotta sitten.

Puolustusvoimat toimii alueella toistaiseksi. Päärakennuksessa on Merivoimien esikunnan lisäksi Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen yksiköitä sekä maavoimien Porin prikaatin alainen Lounais-Suomen aluetoimisto, jossa asevelvolliset asioivat. Lisäksi rakennuksessa on Puolustushallinnon rakennuslaitoksen tiloja.

Kasarmin päärakennuksen läheisyydessä on kolme vanhaa tiilirakennusta, joista kaksi on ollut jo pidempään ilman käyttöä. Kolmannessa toimii eri järjestöjä ja yhdistyksiä, kuten Turun ja Varsinais-Suomen Reserviupseerit ry.

Alueelle saavuttaessa yleisen parkkipaikan toisella puolella on myös vanha tiilirakennus. Siinä on tällä hetkellä vuokralla muun muassa maanmittauslaitos.

Muita merkittäviä vanhempia rakennuksia alueella on vuonna 1954 valmistunut puurakenteinen sotilaskoti.

Senaatti-kiinteistöjen mukaan Puolustusvoimien tarpeiden muuttuessa alueen kehittämistä on harkittu jo toistakymmentä vuotta. Suunnittelualueen pohjoisosaan on tavoitteena suunnitella kaupallisten palveluiden keskusta. Asumisen ja liiketilojen lisäksi tutkitaan myös toimitilojen ja päiväkodin rakentamista.

Tavoitteena on varata ranta-alue virkistysalueeksi, ja sinne tutkitaan virkistyskäyttöä tukevien palvelujen rakentamista, kuten esimerkiksi venevalkamaa, uimarantaa ja kahvilatoimintaa. Mikäli puolustusvoimat luopuu alueesta, urheilukenttää ja sen ympäristöä voisi myös kehittää liikunta- ja virkistysalueena.

Tavoitteena on myös mahdollistaa reitti, joka yhdistäisi suunnittelualueen Uittamon ja Majakkarannan ulkoilureitistöihin.

Haasteita Heikkilän kasarmin alueessa suunnittelussa riittää, toteaa aluekehittämistä ja suunnittelua koordinoiva Pekka Saarinen Urbanity D&M Oy:stä.

– Maaperä ei ole rakennettavuudeltaan kaikilta osin parasta mahdollista rakennusmaata. Tulvien mahdollisuus pitää ottaa huomioon samoin kuin Puolustusvoimien tarpeet ja toimintaedellytykset. Alueen toteuttaminen tulee kestämään myös kauan, ja siksi suunnittelussa varaudutaan alueen rakentamiseen vaiheittain toimivina osakokonaisuuksina.

Suunnittelua varten turkulaisten toiveita ja ajatuksia alueen kehittämisestä kerätään verkkokyselyllä. Kysely löytyy osoitteesta www.mpt.link/heikkila, ja se on auki 10. maaliskuuta saakka.

Suunnittelun lähtökohdista ja kyselyn alustavista tuloksista keskustellaan 28. helmikuuta kello 18–20 Braheskolanissa (Valtaojantie 27) järjestettävässä asukastilaisuudessa.