Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Darude säikähti plagiointiväitettä: Näihin varotoimiin hän ryhtyy – kappaleiden tekijät tuttuja toisilleen

Euroviisuissa Suomea edustavan Daruden ensimmäinen UMK-kappale Release Me sai välittömästi raivoisaa huomiota osakseen. Muun muassa euroviisufanit ovat syyttäneet Darudea kertosäkeen plagioinnista, koska se muistuttaa ruotsalaisen Idols-kilpailija Agnes Carlssonin saman nimistä Release Me -kappaletta vuodelta 2008.

Kappaleiden yhtäläisyydet tulivat Daruden eli Ville Virtasen tietoon aamun Radio Suomipop -lähetyksessä.

–  Säikähdin, miten voi olla näin. Kappaleissa oli inhottava sattuma: kaksi samaa sanaa samantapaisesti laulettuna, Virtanen kommentoi Helsingin Uutisille.

Myöhemmin päivällä Virtanen vertaili kappaleita tietokoneella yhdessä muiden musiikkialan ammattilaisten kanssa.

–  Hetken haukoin siinä henkeä ja olo rauhoittui, kun ymmärsin ettei ole tullut syyllistyttyä mihinkään. Kappaleiden harmoniset jutut, kuten soinnut ja melodiat ovat erilaisia. Plagiaattimahdollisuutta ei ole.

Virtanen sanoo olevansa tarkka, jos joku vähänkään vihjaa, että julkaisua odottava kappale kuulostaisi tutulta.

–  Käännän silloin kaikki kivet. Jälkiviisaana voi sanoa, että Release Me:n kohdalla minun olisi kannattanut käydä etsimässä Spotifystä ja Googlesta saman nimisiä biisejä. Täytyy tehdä nyt niin kahden seuraavan biisin kohdalla.

Jos kiusallisia yhtäläisyyksiä löytyisi, aikaa ei Virtasen mukaan kappaleiden muuttamiseen käytännössä olisi. Seuraavat UMK-biisit julkaistaan 15. ja 22. helmikuuta.

Suomipopin haastattelussa Virtanen epäili, että biisin Yhdysvalloissa asuvat biisintekijät ovat tuskin koskaan kuulleetAgnesin Release Me -kappaletta. Molempien Release Me -kappaleiden taustoilta löytyy kuitenkin samoja nimiä.

Darude on säveltänyt ja sanoittanut kappaleen yhdessä Jaakko Mannisen ja Americal Idolista tunnetuksi tulleen Brandyn Burnetten kanssa.

Agnesin Release Me -kappaleen yksi tekijöistä on taas yhdysvaltalainen ja pitkään Ruotsissa asunut Sharon Vaughn Levy-yhtiö BMG:n vuonna 2014 julkaisemasta tiedotteesta selviää, että Sharon Vaughn on tehnyt kappaleita aiemmin juuriBurnettelle.

Virtanen sanoo, ettei hän tiedä, kuinka paljon Burnette ja Vaughn ovat tehneet yhteistyötä. Hän kertoi, ettei ole tavannut Burnetten kanssa henkilökohtaisesti.